Lumea la zi

Xi Jinping se va întâlni cu Putin în prima sa călătorie în străinătate de după pandemia COVID

Xi Jinping Sursa foto Asia Times
Foto: asiatimes.com

Președintele chinez Xi Jinping se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin în prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei de coronavirus din 2020, a declarat ambasadorul rus demisionar la Beijing, Andrey Denisov.

Cei doi lideri sunt așteptați să se întâlnească în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), un forum politic și de securitate eurasiatic, care va avea loc la Samarkand, în Uzbekistan, în perioada 15-16 septembrie.

Ședința de la Samarkand marchează prima întâlnire în persoană dintre cei doi lideri de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Ultima lor întâlnire a avut loc la începutul lunii februarie la Beijing, la începutul Jocurilor Olimpice de iarnă.

Semnal puternic

Întâlnirea este un alt semn că legăturile dintre China și Moscova rămân puternice, în contextul presiunilor occidentale constante împotriva Rusiei din cauza asaltului brutal asupra Ucrainei.

Până în prezent, Beijingul s-a ferit să condamne agresiunea rusă.

Cu o zi înainte de summitul OCS, Xi  va vizita Kazahstanul, începându-și prima sa călătorie în străinătate de când a vizitat Myanmar, în ianuarie 2020.

Politica chineză zero-covid a redus semnificativ călătoriile diplomatice în ultimii doi ani.

Li Zhanshu, șeful legislativului chinez, a călătorit la Vladivostok pentru a participa la Forumul Economic Estic în această săptămână, marcând cea mai importantă deplasare a unui înalt funcționar de când a apărut pandemia, la începutul anului 2020.

Călătoria lui Xi în Asia Centrală are loc înainte de congresul Partidului Comunist Chinez din octombrie, unde se așteaptă ca actualul lider să câștige un al treilea mandat în funcția de președinte.

Tătuca Xi

Supranumit „Tata Xí”  (Xí dàdà, 习大大), Xí Jìnpíng se prezintă pe sine ca un „slujitor al poporului”, un conservator profund ataşat de valorile culturii tradiţionale chineze şi de valorile familiei. Este căsătorit cu frumoasa şi faimoasa artistă Péng Lìyuán (n. 1962) şi împreună au o fiică – Xí Míngzé (n. 1992), absolventă de Psihologie la Harvard.

Xí, unul dintre cei mai influenţi oameni politici ai lumii, este reprezentantul celei de a cincea generaţii de lideri chinezi de la Máo Zédōng încoace. După „marele timonier” (Wěidà de duòshǒu, 伟大的舵手) au urmat generaţiile reprezentate de Dèng Xiǎopíng, Jiāng Zémín şi Hú Jǐntāo. Xí încoronează această succesiune şi aspiră să împlinească cel mai îndrăzneţ ţel al Chinei de până acum: construirea unei „ţări socialiste moderne, prospere, puternice, democrate, avansate cultural şi armonioase” până în 2049, anul centenarului RPC.

Carismă de lider

Canalele de comunicare precum televiziunea de stat CCTV, cotidianul partidului People’s Daily ori agenţia oficială de ştiri Xinhua îl prezintă encomiastic pe liderul de la Beijing, ca o carte deschisă la îndemâna oricărui chinez, fără vreo umbră de mister care să-i împieteze măreţele proiecte.

Gesturile şi rostirile sale sunt reflectate în aşa fel încât să devină o pildă, o parabolă. Simplitatea vestimentaţiei, naturaleţea în atitudine, tonul afabil, surâsul cald, obiceiurile comune – totul îi sporeşte carisma.