Infofinanciar > Lumea la zi > Xi Jinping anunță că armata chineză trebuie consolidată. Antrenament pentru o lupta reală
Lumea la zi

Xi Jinping anunță că armata chineză trebuie consolidată. Antrenament pentru o lupta reală

Sua China si Taiwan Sursa foto Forbes.ro
Sursa foto Forbes.ro

Președintele Chinei, Xi Jinping, a cerut forțelor armate ale țării să „consolideze antrenamentele militare orientate spre lupta reală”, a relatat presa de stat, după ce Beijingul a efectuat exerciții militare menite să intimideze Taiwanul. Comentariile lui Xi, făcute în timpul unei călătorii de inspecție navală, vin pe fondul tensiunilor crescute din regiune după demonstrația de forță a Beijingului, care consideră Taiwanul autoguvernat ca fiind teritoriul său.

China a încheiat luni trei zile de exerciții militare lansate ca răspuns la o vizită efectuată săptămâna trecută de președintele taiwanez, Tsai Ing-wen, în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu un grup bipartizan de legislatori. Xi a declarat Marinei Comandamentului de Sud al Armatei Populare de Eliberare că armata trebuie „să apere cu hotărâre suveranitatea teritorială și interesele maritime ale Chinei și să se străduiască să protejeze stabilitatea periferică generală”, a relatat televiziunea de stat CCTV.

China încearcă să pună stăpânire pe Taiwan

Beijingul este, de asemenea, înfuriat de un plan al forțelor americane de a utiliza un număr tot mai mare de baze din Filipine, inclusiv una în apropiere de Taiwan. Statele Unite și Filipine organizează săptămâna aceasta cele mai ample exerciții militare comune din istorie, iar secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a angajat să „fie alături de Filipine împotriva oricărei intimidări sau coerciții, inclusiv în Marea Chinei de Sud”. Xi a adăugat că țara sa trebuie să fie „inovatoare în conceptele și metodele sale de luptă”.

China și Taiwan s-au despărțit în urma unui război civil în 1949. Beijingul consideră că insula democratică face parte din teritoriul său și a promis că o va cuceri într-o zi, intensificându-și retorica și activitatea militară în jurul insulei în ultimii ani. Washingtonul a fost în mod deliberat ambiguu cu privire la apărarea Taiwanul din punct de vedere militar. Dar, timp de decenii, a vândut arme Taipei pentru a contribui la asigurarea autoapărării sale și a oferit sprijin politic.

În același timp, China revendică suveranitatea asupra aproape întregii Mări a Chinei de Sud, o cale navigabilă strategică prin care trec anual mii de miliarde de dolari în comerț, în ciuda unei hotărâri a curții internaționale care a stabilit că statul chinez nu are nicio bază legală pentru acest lucru. Filipine, Vietnam, Malaezia și Brunei au revendicări care se suprapun în această mare, în timp ce Statele Unite trimit nave militare prin ea pentru a-și afirma libertatea de navigație în apele internaționale, conform France 24 .

Forțele chineze simulează „izolarea” Taiwanului în ultima zi de exerciții militare

Armata chineză a efectuat exerciții aeriene și de blocadă navală în jurul Taiwanului, ultima zi programată de exerciții, în timp ce Marina americană a declarat că a navigat cu un distrugător de rachete ghidate prin apele revendicate de Beijing. Jocurile de război au loc după o întâlnire de săptămâna trecută între președintele taiwanez Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Kevin McCarthy, în afara Los Angelesului, o întâlnire despre care Beijingul avertizase că va provoca un răspuns furios. China consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul Beijingului. Guvernul Taiwanului contestă cu fermitate pretențiile Chinei.

Televiziunea de stat chineză a declarat că avioane, inclusiv bombardiere H-6 cu capacitate nucleară înarmate cu rachete reale, și nave de război au organizat exerciții pentru a „forma o situație de blocadă multidirecțională care să cuprindă insula”. „În strâmtoarea Taiwan, în nord-vestul și sud-vestul Taiwanului și în apele de la est de Taiwan (forțele chineze) au luat inițiativa de a ataca, jucând din plin avantajele lor de performanță, manevrând cu flexibilitate pentru a cuceri poziții favorabile și avansând cu viteză mare pentru a descuraja adversarii”, se arată în raport, conform France24 .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.