Infofinanciar > Info > Vouchere cadou pentru angajații din sectorul privat. Patronii pot să-și răsplătească personalul fidel cu bani neimpozabili
Info

Vouchere cadou pentru angajații din sectorul privat. Patronii pot să-și răsplătească personalul fidel cu bani neimpozabili

impozitele și contribuțiile de securitate socială percepute angajatorilor și angajaților din Franța sunt mai mari decât în multe alte țări europene. Sursa foto: Dreamstime
FOTO: dreamstime.com

Angajatorii care-și respectă personalul au la dispoziție mai multe metode prin care îi pot recompensa pe cei mai fideli angajați. Le pot acorda tichete de masă sau bonusuri salariale. Companiile își pot răsplăti cei mai buni angajați cu tichete cadou care pot ajunge până la 300 de lei.

Guvernul României încurajează acordarea acestor tipuri de beneficii, în acest sens a emis o hotărâre prin care firmele care oferă bonusuri salariale de până la 300 de lei nu vor fi supuse impozitării. Totodată, actul normativ citat anterior stipulează faptul că firmele nu pot acorda tichete cadou persoanelor care nu sunt angajate. Patronii care nu respectă prevederile amintite anterior sunt pasibili de amenzi care pot ajunge până la 35.700 de lei, informează RomâniaTV.net.

Angajatorii pot acorda beneficii extra salariale de cel puțin la 300 de lei

Bonurile acordate de Paște reprezintă venituri neimpozabile și nu fac parte din formula de calcul a contribuțiilor sociale, dacă se respectă plafonul de 300 de lei impus de autorități. Experții din domeniul precizează că începând cu luna februarie a acestui an, companiile au posibilitatea de a include în lista beneficiilor extrasalariale neimpozabile, și abonamente în valoare de 400 de euro, angajaților care preferă activități sportive cu scop de întreținere profilactic sau terapeutic.

Experții în domeniul financiar au mai adăugat faptul că o treime din angajatori consideră că ultimele modificări în materie de acte normative nu influențează politica de compensații și beneficii.În altă ordine de idei, pe agenda Camerei inferioare a Parlamentului se află în dezbatere un proiect de lege prin care tichetele ar putea fi acordate și în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic.

„Am depus astăzi (marţi – n.r.), împreună cu mai mulţi colegi, un proiect de lege care reglementează posibilitatea acordării biletelor de valoare şi în format virtual, nu doar electronic pe suport fizic. Tichetele de valoare reprezintă beneficii extrasalariale – tichete de masă, tichete cadou, tichete culturale, tichete de creşă şi tichete de vacanţă. Este important ca biletele de valoare să fie atractive şi pentru beneficiarii atraşi de tehnlogiile digitale, în special pentru tineri.

Cardul virtual poate fi folosit prin instalarea pe un dispozitiv mobil, aşa cum se întâmplă în prezent cu cardurile virtuale oferite de bănci. Vor putea fi utilizate mult mai uşor online, vor putea fi alimentate pentru diverse beneficii fără costuri şi mult mai uşor, nu va mai fi nevoie sa fie distribuite sau ridicate de fiecare dată de către beneficiari”, a precizat deputatul PNL, Maria Gabriela Horga.

Prevederile Ordonanței de Urgență

Reamintim că Ordonanța de Urgență nr. 63 emisă în lună mai a anului trecut prevede măsuri temporare pentru protecția socială a românilor. Programul „Sprijin pentru România” este croit într-o manieră prin care beneficiarii să primească la fiecare două luni 250 de lei. Programul a fost întocmit de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Până la ora actuală au fost acordate cinci tranșe de vouchere, iar cea de-a șasea tranșă va ajunge în conturile beneficiarilor în perioada 10-13 aprilie.

Agenția Națională pentru Plăți împreună cu Casa Națională de Pensii Publice au recepționat lista beneficiarilor, prin urmare în următoarele două luni compania de stat trebuie să transmită fondurile respective. Sprijinul financiar se acordă în conformitate cu OUG 63/2022:

„pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023;

persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranșele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranșele din anul 2023”. În afara acestora, textul legislativ prevede că familiile cu cel puțin doi copii, ale căror venituri lunare sunt sub pragul de 600 de lei de persoană, precum și familiile monoparentale în această situație și indivizii eligibili pentru ajutor social pot primi aceste vouchere de alimente. Calendarul activităților de plată, conform căruia cardurile sociale vor fi alimentate cel târziu în data de 13 aprilie, se află în momentul de față în proces de aprobare de către Guvern”, informează romaniatv.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.