Infofinanciar > Info > Tichetele de masă oferite de angajatori, sursă de economisire a banilor. Ce sume vor primi salariații în acest an
Info

Tichetele de masă oferite de angajatori, sursă de economisire a banilor. Ce sume vor primi salariații în acest an

tichete de masă cancan.ro
cancan.ro

Companiile pentru care lucrează angajații le oferă acestora o varietate de avantaje, precum beneficii, prime sau anumite bonusuri. Unii patroni le oferă angajaților cupoane alimentare lunare pe lângă salariu. Suma pe care firmele o oferă prin aceste bonuri de masă variază în funcție de companie și de regulile emise de stat. Anul acesta, suma maximă a tichetelor va rămâne aceeași.

Oficialii au anunțat că suma maximă a bonusurilor de masă, pe care angajatorii le pot oferi este de 30 de lei. Astfel, valoarea maximă a acestor tichete va rămâne la 30 de lei, conform ministerele Finanțelor și Muncii. Acest lucru este în vigoare până în septembrie 2023, regulile având posibilitatea de a fi modificate ulterior acestei date.

Bonusuri de masă în valoare de 30 de lei

Conform Ordinului enunțat de Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor, care a fost publicat în Monitorul Oficial, această majorare a tichetelor de masă este valabilă pentru perioada aprilie-septembrie, adică semestrul I al anului 2023. În acest context,  angajatorii nu vor putea oferi tichete de masă cu o sumă mai mare de 30 de lei. Această măsură vine în completarea unor majorări a valorii tichetelor de masă, care au crescut de la 20,17 lei la 30 de lei, ultima valoare maximă fiind atinsă în 20 iulie 2022.

Odată stabilite noile valori pentru semestrul al doilea, va fi permisă o nouă creștere a valorii tichetelor de masă, începând cu luna octombrie 2023. Cu toate acestea, angajatorilor le este permis să emită tichete de masă cu valori mai mici decât limita superioară stabilită prin decret. Adică, angajatorii pot oferi ce sumă își doresc pentru tichetele de masă, atâta timp cât nu depășesc 30 de lei.

Aceste tichete de masă sunt emise sub formă de bilete de valoare și au scopul de a sprijini angajatul în procesul de achiziționare al mâncării și al cheltuielilor în această direcție. Dar, acestea pot fi folosite doar în anumite condiții și locații, care permit plata cu aceste tichete de masă. Majoritatea magazinelor și restaurantelor acceptă plata cu bonusuri oferite de angajator.

Tichetele de masă, un beneficiu salarial

Angajații apreciază tichetele de masă și le consideră un beneficiu, apelând în general la firme care oferă aceste bonusuri. Tichetele sunt o compensare a cheltuielilor făcute pe mâncare, iar acest lucru le permite să își reducă banii dați pe mâncare. Acest lucru permite o economisire, care poate reprezenta un lucru important în cazul calculării bugetului. Bonusurile sunt acordate sub formă de tichete, care sunt venituri neimpozabile ce pot fi utilizate doar în situațiile menționate.

Tichetele de masă pot fi, de asemenea, o sursă semnificativă de bani suplimentari pentru angajații care sunt plătiți mai puțin și care au un salariu mai mic. Aceste bonusuri îi pot ajuta să își crească nivelul de trai și reprezintă, totodată, un plus ce poate sprijini consumul alimentelor preferate, fără grija prețurilor, care în contextul actual al inflației sunt destul de ridicate, conform Ziarul Unirea  .