Infofinanciar > Info > Banii României la control. Ultimele declarații ale ministrului Finanțelor, Adrian Câciu
Info

Banii României la control. Ultimele declarații ale ministrului Finanțelor, Adrian Câciu

Adrian Câciu, Sursa foto Economica.net
Sursa foto: Economica.net

În cadrul unei emisiuni tv, ministru Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre economia României, incluzând aici și problemele din mai multe sectoare, inclusiv cel politic.

Aceasta a declarat faptul că, în momentul actual, finanțele sunt la un nivel mult mai bun comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Un principal motiv pentru acest lucru, conform ministrului, a fost faptul că s-a realizat stabilitatea financiară.

Economia României, pe drumul cel bun

„Veneam după doi ani de pandemie, după o perioadă în care nu s-a acționat foarte bine în zona deficitelor. În acest moment suntem mult mai stabili, acest lucru se vede și în rezultatele din 2022 în care nu numai partea de finanțare a fost una care a fost suficientă, dar și partea de investiții. România are mult mai mulți bani decât se crede, dar a nu se înțelege că este un sac fără fund și putem face ce vrem cu ei”, a declarat Adrian Câciu.

De asemenea, acesta a spus că la îndemână statului român există banii europeni, care sunt banii din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență(PNRR). Câciu a transmis faptul că „mai sunt banii pe acre îi avem de cheltuit, aproape 10 miliarde de euro, acre sunt din exercițiul 2014-2022”.

Oficialul român a transmis faptul că, anul trecut, economia României a funcționat bine, mai ales după ce s-au eliminat restricțiile impuse din cauza pandemiei.

„Avem stabilitate financiară, avem bani, dar lucrurile acestea, de exemplu, anul trecut, reducerea de deficit s-a putut face pe seama economiei și pe faptul că economia a funcționat foarte bine, ieșind din restricții a avut un puseu puternic de revenire, dar anul acesta deficitul va fi salvat de absorbția de Fonduri Europene. Reducerea de deficit se va face pe seama absorbției. Dacă vrem să continuăm consolidarea fiscală în regimul asumat, pentru a avea o atitudine responsabilă în ceea ce înseamnă viitorul României, acest lucru este un „trebuie”, nu este un „vrem să”. Absorbția la 2014-2022 trebuie făcută 100%. Eu așa o văd”, a spus Adrian Câciu, conform antena3.ro.

Posibile pierderi de 3,2 miliarde de euro pentru statul român

Există și câteva probleme în ceea ce privește banii pe care trebuie s îi primească statul român prin intermediul programului PNRR. Europarlamentarul Dragoș Pîslaru a spus că ar trebui să se realizeze reformele despre care s-a vorbit pentru a intra și a doua tranșă de bani. Pierderea ar fi de 3,2 miliarde de euro, dacă proiectele nu se realizează: 2,1 miliarde de euro fonduri nerambursabile și 1,1 miliarde de euro sub formă de împrumut la dobânzi avantajoase.

„Întârzierea înseamnă că ești neserios, că nu faci lucruri la timp și că până la urmă întârzierile costă bani care nu intră în economie pentru cetățeni, pentru antreprenori. Deci întârzierea asta este extrem de dăunătoare. Nu e ca și cum am întârziat, dar nu am ratat complet, cum spun oficialii români, inclusiv ministrul. Asta e la fel cu „merge și așa în România, că am întârziat trei luni, dar nu e o dramă cum că n-am pierdut toți bani””, a spus europarlamentarul, conform romania.europalibera.org.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.