Lumea la zi

Von der Leyen, detalii despre planurile din domeniul energiei. Ce pregătește Comisia Europeană

Von der Leyen Sursa foto G4Media.ro
Sursa foto: G4Media.ro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut o „intervenție de urgență” pe piața energiei, iar săptămâna aceasta trebuie să prezinte detalii.

 Însă, dacă ne luăm după reuniunea miniștrilor energiei de săptămâna trecută, va fi greu să găsim măsuri concrete susținute de toți. Propunerile de reducere obligatorii a cererii de energie și apelul Germaniei de a împărți orice surplus de aprovizionare au provocat tensiuni vineri. 

Mai mult de jumătate dintre țări au evocat ideea plafonării prețurilor la gaze, dar au fost divizate în ceea ce privește modalitatea exactă de a face acest lucru. Von der Leyen a scris pe Twitter că reuniunea pregătitoare a comisarilor din această săptămână se va concentra pe redirecționarea profiturilor companiilor energetice către gospodăriile și întreprinderile vulnerabile, pe furnizarea de sprijin pentru lichidități și pe reducerea cererii. Dar discursul său privind starea UE va fi doar începutul: președinția cehă dorește un alt consiliu de urgență privind energia la sfârșitul lunii.

Ce se întâmplă

Rezultatele din Suedia 

Opoziția de dreapta din Suedia a luat fața taberei premierului Magdalena Andersson în alegerile parlamentare. Un bloc care include naționalistul Democrații Suedezi are șanse să obțină un avantaj de un loc față de alianța care ar fi condusă de partidul de guvernământ, a declarat Autoritatea Electorală a țării după o numărătoare preliminară cu 5.132 de circumscripții din 6.578 numărate, conform Bloomberg.com.

Ucraina Advance 

Forțele Kievului și-au continuat înaintarea rapidă în regiunea Harkov, exploatând o prăbușire extraordinară a apărării rusești și ridicând întrebarea cât de departe pot merge. Rapoarte neconfirmate în cursul nopții au sugerat că trupele ucrainene au cucerit un oraș la aproximativ 90 de kilometri est de Harkov și nu departe de granița dintre Rusia și Ucraina. 

Stampida investitorilor 

Război, o iarnă de raționalizare a energiei, o recesiune care ar putea dura mai mult decât orice recesiune americană și o BCE nou-încăpățânată. Cum va reuși Europa să depășească muntele de probleme pe care îl are, nimeni nu știe cum va reuși să le rezolve, iar investitorii nu stau să afle. 

Ratele inflației 

Banca Centrală Europeană a înăsprit ratele dobânzilor cu un nivel istoric de 75 de puncte de bază săptămâna trecută și „trebuie să urmeze alți pași clari” la următoarea ședință din octombrie, dacă tendința actuală a prețurilor de consum continuă, potrivit președintelui Bundesbank. Cu toate acestea, Mario Centeno, membru al Consiliului guvernatorilor, a îndemnat la prudență, spunând că oficialii trebuie să evite „să meargă înainte și înapoi”.

Reguli fiscale 

UE ar putea veni cu noi reguli fiscale până la sfârșitul anului viitor, a declarat la Praga șeful diplomației comerciale, Valdis Dombrovskis. „Este fezabil, dar depinde de cât de repede va apărea consensul în rândul statelor membre.” Țările încă nu sunt de acord asupra marjei de manevră pentru a favoriza investițiile în tranziția ecologică sau în apărare.

Plângere la Organizația Mondială a Comerțului

Dombrovskis a mai spus că UE evaluează dacă legea americană de reducere a inflației – care include elemente de protecție, cum ar fi acordarea de credite fiscale pentru vehiculele electrice fabricate în SUA – încalcă normele OMC. Aceste măsuri aruncă, de asemenea, o umbră asupra următorului Consiliu pentru comerț și tehnologie, care ar trebui să aibă loc până la sfârșitul anului. 

Infrastructura de internet 

Principalii legislatori europeni susțin ideea că site-urile de streaming, precum Netflix, ar trebui să investească în mai multă infrastructură de internet, conform unui proiect. Comisia intenționează să prezinte anul viitor o propunere care ar putea forța marile companii de tehnologie să suporte costurile de distrugere a străzilor pentru fibră optică și 5G. 

Ajutor pentru Ucraina 

Premierul ucrainean a criticat lentoarea cu care FMI a acordat ajutorul. Denys Shmyhal a dat credit fondului pentru sprijinul abundent acordat în trecut Ucrainei, inclusiv în 2014-2015, după ce Rusia a anexat Crimeea, dar a spus că creditorul a fost prea lent pentru a ajunge la un nou acord la șapte luni de la invazia pe scară largă a Rusiei. 

Graficul zilei

Decizia Rusiei de a opri complet fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream va crește factura de gaze a zonei euro cu încă 50 de miliarde de euro, pe lângă o lovitură de 460 de miliarde de euro cauzată de creșterile de preț anterioare. În total, această presiune va exercita o presiune asupra PIB-ului de aproximativ 2,2% pe an, care va ajunge până la 4% dacă iarna va fi neobișnuit de rece și dacă va exista o ruptură a unității europene. Chiar și cu sprijinul guvernului, economia se îndreaptă în continuare spre o recesiune la sfârșitul anului, spun unii economiști. 

Energie Sursa foto Bloomberg

Sursa foto: Bloomberg

Agenda de astăzi

– 19:30 Parlamentul European dezbate scandalul spyware din Grecia

– 19:45 p.m. Vicepreședintele Dombrovskis și comisarul Paolo Gentiloni se alătură dezbaterii din Parlamentul European privind redresarea și reziliența

– Președintele Comisiei Europene,  Ursula Von der Leyen, se întâlnește la Strasbourg cu președintele Parlamentului European, Roberta Metsola