Lumea la zi

Efectele războiului din Ucraina lovesc tare economia UE! Fluxul de mâncare în state este la la pământ

criza alimentara gandul.ro
sursa foto gandul.ro

Consecințele războiului amenință continentul cu ceea ce unii se tem că ar putea deveni cea mai dificilă criză economică și financiară din ultimele decenii. În timp ce creșterea încetinește la nivel mondial, „în Europa este mult mai gravă, deoarece este determinată de o deteriorare mai fundamentală”, a declarat Neil Shearing, economist șef de grup la Capital Economics. Veniturile reale și standardele de viață sunt în scădere, a adăugat el. „Europa și Marea Britanie stau pur și simplu mai rău”.

Mai multe țări, inclusiv Germania, cea mai mare economie din regiune, au construit o dependență de zeci de ani de energia rusă. Creșterea de opt ori a prețurilor la gazele naturale de la începutul războiului reprezintă o amenințare istorică la adresa puterii industriale a Europei, a nivelului de trai și a păcii și coeziunii sociale. Se elaborează planuri de închidere a fabricilor, pene de curent și raționalizare în cazul unor penurii severe în această iarnă. Riscul de scădere a veniturilor, de creștere a inegalității și de creștere a tensiunilor sociale ar putea duce „nu numai la o societate fracturată, ci și la o lume fracturată”, a declarat Ian Goldin, profesor de globalizare și dezvoltare la Universitatea Oxford. „Nu ne-am mai confruntat cu așa ceva din anii 1970 și nu se va termina curând”, potrivit NyTimes.

Fluxul de alimente

Și la capitolul alimentație Europa stă din ce în ce mai rău. Potrivit unor date oferite de Comisie, mâncarea cumpărată și vândută este cu cu 3,5 miliarde de euro mai scumpă față de luna anterioară (+11%) și cu 54% în plus față de ianuarie 2021, ajungând la o valoare de  34,9 miliarde de euro. Modificările se datorează creșterii galopante a prețurilor la majoritatea produselor de bază. Excepția de la regulă este Marocul și Turcia, unde schimburile comerciale s-au intensificat cu toți cei 20 de parteneri principali din UE. În plus,  comerțul cu produse agroalimentare al UE cu Brazilia și SUA a fost cel mai dinamic de la o lună la alta, potrivit datelor Comisiei Europene. De la începutul anului 2021 însă, fluxurile comerciale ale UE au crescut brusc, în special datorită creșterii semnificative a prețurilor mondiale ale produselor agricole de bază, dar nu în favoarea Europei. Excedentul comercial al UE s-a diminuat de la 4,5 miliarde de euro la începutul perioadei la 3,8 miliarde euro în mai 2022, din cauza creșterii ridicate a facturii mărfurilor aduse. Această creștere a importurilor s-a datorat în principal unei creșteri importante a importurilor de semințe oleaginoase, cereale, cafea și uleiuri vegetale.