Infofinanciar > Lumea la zi > Von der Leyen avertizează: „Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei”
Lumea la zi

Von der Leyen avertizează: „Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei”

sursp
sursa foto arhiva companiei

Șefa UE, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia își concentrează acum atacurile hibride asupra Finlandei, folosind migranții pentru a încerca să destabilizeze țara.

Națiunea nordică și-a închis granița de est la jumătatea lunii decembrie, după ce aproape 1.000 de migranți au sosit fără viză prin punctele sale de trecere a frontierei cu Rusia începând din august.
Cei doi vecini au o graniță comună de 1.340 de kilometri, iar Helsinki a declarat că valul de solicitanți de azil a fost orchestrat de Rusia, acuzație pe care Moscova a negat-o.
„De la atacul hibrid lansat de Belarus în noiembrie 2021 împotriva Letoniei, Poloniei și Lituaniei, știm cu toții cum Putin și aliații săi au instrumentat migranții pentru a ne testa apărarea și pentru a încerca să ne destabilizeze”, a declarat vineri von der Leyen reporterilor.
„Acum, Putin se concentrează asupra Finlandei”.
În 2021, Belarusul a orchestrat un aflux de migranți către țările vecine Polonia, Lituania și Letonia, ceea ce a dus la o deteriorare gravă a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Minsk.
Von der Leyen a vorbit după ce s-a întâlnit cu premierul finlandez Petteri Orpo în orașul finlandez Lappeenranta, la aproximativ 30 de kilometri de granița cu Rusia, pentru a discuta „ce pot face Finlanda și UE pentru a preveni migrația instrumentalizată la granița estică a Finlandei”, potrivit unui comunicat, preluat de Barons.