Infofinanciar > Info > Vom plăti mai puțin pentru gazele consumate? Declarațiile oficialilor de la ANRE
Info

Vom plăti mai puțin pentru gazele consumate? Declarațiile oficialilor de la ANRE

energie electrica facturi antena3.ro
FOTO: antena3.ro

Zoltan Nagy, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei vine cu vești bune pentru românii sufocați de facturile tot mai mari. Potrivit acestuia, de luna viitoare utilizatori casnici vor plăti mai puțin pentru gazele consumate.

Oficialul ANRE precizează că, față de anul trecut, producția internă de gaze poate prelua mai mult din necesarul populației. De asemenea, și tarifele de pe piețele internaționale sunt în scădere. Astfel, ne putem aștepta la o scădere a gazului sub plafonul de 31 de bani pe kwh.

Producția internă de gaze poate prelua mai mult din necesarul utilizatorilor

Din primăvara anului trecut, gazele din producția internă au fost plafonate la prețul de 150 de lei mwh, pentru furnizori. După care, s-a aplicat un plafon de 31 de bani pe kwh, ceea ce înseamnă 310 lei pe mwh.

”Având în vedere că anul trecut o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 prevăzute în odonanță, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit.

În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. Toate aceste lucruri pot rezulta un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27”, a explicat Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE.

În aceste condiții, producția internă va prelua ceva mai mult din necesarul utilizatorilor casnici. La nivelul Uniunii Europene prețul gazului a fost în scădere coborând sub 50 de euro pe mwh. Mai puțin cu aproape 50% față de anul trecut.

Plafonul pentru energie electrică este valabil până în 2025

Tariful final al energiei va fi stabilit de furnizori și nu de stat. În facturile utilizatorilor casnici, prețul gazului reprezintă 60% din valoarea totală, restul reprezintă tarife, taxe și costul de furnizare. În cazul în care scad prețul gazului, distribuitorii vor reduce la rândul lor facturile.

”Costul de furnizare, efectiv cât își pune furnizorul, este plafonat. Dacă avem la achiziție o reducere de preț, implicit toată valoarea facturii s-ar reduce, pentru că scade ponderea prețului cu achiziția mărfii”, a declarat Dana Dărăban, director ACUE.

Totodată, ANRE va opera luna viitoare o creștere a tarifelor de distribuție și transport. Majorarea se va aplica atât pentru gaze cât și pentru energia electrică. Deși acestea sunt ajustate anual, în funcție de mai mulți factori printre care se numără și inflația, pe fondul creșterilor mari de prețuri, tarifele pentru distribuție și transport au fost plafonate.

ANRE nu a precizat în mod expres noile tarife precizând că în momentul de față se fac mai multe analize. Prin urmare, rămâne de văzut cât vom plăti pentru gaze în viitorul apropiat. În mod normal ar trebui să plătim aceeași sumă deoarece plafonul pentru energie și pentru gaze este valabil până în 2025, potrivit stirileprotv.ro.