Infofinanciar > Info > Se schimbă facturile la energie electrică! Anunț important de la ANRE pentru toți românii
Info

Se schimbă facturile la energie electrică! Anunț important de la ANRE pentru toți românii

factura energie impact.ro
Sursa foto: impact.ro

Autoritatea Națională în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat un proiect de ordin care prevede modificarea facturilor la energie și gaze naturale. Schimbarea va fi introdusă în scopul simplificării acestora, astfel încât consumatorii să poată identifica mai rapid informațiile despre datele de consum și tarifare.

ANRE a publicat recent un nou proiect de ordin pentru modificarea şi completarea unor ordine ale preşedintelui autorităţii pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale.

Conform documentului postat pe site-ul ANRE, modificările propuse prevăd noi semnificații pentru termenii contractuali, dar și faptul că factura trebuie să conțină informații clare despre cantitatea de energie electrică consumată de un abonat, intervalul de timp pentru care s-a emis factura, valoarea care trebuie achitată și tarifele aplicate.

Potrivit proiectului ANRE, modificarea ar trebui să intre în vigoare de la 1 aprilie a.c., dată de la care toți consumatorii casnici ar urma să primească același model de factură, indiferent de furnizorul de energie electrică.

Ce va include noua factura de energie electrică

Modificarea avută în vedere de ANRE pentru facturile de energie electrică prevede includerea în conținutul prezentat abonaților a unor serii de informații despre drepturile clientului

Astfel o primă modificarea va fi introducerea specificației că orice client vulnerabil are dreptul să beneficieze de eşalonarea la plată a facturii curente, fără penalități. Plata etapizată se aprobă la cerere, pe o perioadă de minimum trei luni sau convenită de comun acord între abonat și furnizor. Prevederea ANRE este ca eşalonarea la plată a sumelor datorate de către client, în cazul emiterii facturii cu întârziere, să fie făcută pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare.

O a doua precizare importantă care urmează să fie introdusă în conținutul facturii de energie este aceea că toți clienții finali au dreptul să fie anunțați într-un interval de timp corespunzător referitor la orice intenţie de modificare a condiţiilor/clauzelor contractuale din partea furnizorului.

Proiectul mai prevede că factura de energie electrică va trebui să includă și o anexă cu următoarele informații:

– Comparații între consumul actual de energie electrică al clientului și cel din aceeași perioadă a anului anterior, sub formă grafică, în cazul în care facturile au la bază consumul real sau o citire de la distanță de către operatorul de distribuție.

– Comparații cu un client mediu de energie, din aceeași categorie de consum.

Ce obligații sunt impuse furnizorilor de energie electrică

Reglementările ANRE impun totodată furnizorilor de energie electrică obligația de a pune la dispoziţia clientului final un cont pe pagina de internet a furnizorului. Abonații trebuie să aibă acces gratuit, în timp real şi securizat, la informații esențiale la datele proprii privind valoarea facturilor emise și istoricul de consum aferent locului de consum propriu. Prin intermediul contului propriu, consumatori trebuie să dispună de funcționalități care să permită transmiterea indexului autocitit, transmiterea și gestionarea solicitărilor/reclamațiilor, și să poată acces un ghid cu explicaţii privind elementele din conţinutul modelului de factură de energie electrică utilizat în relaţia cu clienţii.

Totodată, proiectul ANRE mai prevede dreptul clientului final de a fi informat cu privire la consumul real de energie electrică şi la costurile reale, suficient de frecvent, pentru a-și putea regulariza consumul de energie electrică.

„Prin aprobarea noului Regulament, am vizat inclusiv simplificarea conținutului facturii la energie electrică și a anexei aferente acesteia”, a transmis ANRE, citat de realitatea.net.