Infofinanciar > Info > Fără energie electrică din cauza plafonării prețurilor! Furnizorii renunță la contractele de gaze și curent
Info

Fără energie electrică din cauza plafonării prețurilor! Furnizorii renunță la contractele de gaze și curent

Energie Sursa foto Europa Liberă
Sursa foto: Europa Liberă

Mai mulți furnizori de energie electrică și de gaze au transmis faptul că vor renunța la contracte dacă prețurile vor fi plafonate.

Guvernul va oferi furnizorilor 1.300 de lei/ MWh. Această sumă nu este suficientă având în vedere că prețurile sunt extrem de mari. Autoritățile spun că prețul real al energiei este de peste 3.000 de lei/ MWh.

„Au existat astfel de situații în care un furnizor a comunicat clientului că nu va mai continua contractul. Discutăm despre situații în care un contract încheiat între un consumator, în general industrial, și un furnizor, a ajuns la scadență iar mai departe furnizorul nu a mai dorit să mai continue această relație comercială. Deci nu discutăm de o reziliere a contractelor ci de o situație în care acest contract a ajuns la scadență și unii furnizori nu au mai dorit să continue această relație comercială”, a transmis președintele Asociației Energiei Inteligente, conform antena3.ro

Sunt vizați și consumatorii casnici

De asemenea, există și câțiva consumatori casnici cărora nu li se va prelungi contractul.

„Din acest punct de vedere, chiar dacă majoritatea consumatorilor care s-au regăsit în această situație au fost consumatori industrial, am primit semnale la Asociație că au existat și consumatori casnici, în relație cu furnizori mici de energie, care la scadență li s-a comunicat că nu se va mai prelungi contractul”, a continuat președintele.

Acest lucru este pe fondul lipsei de lichidități, având în vedere neplata compensării.

„Din păcate, această situație o putem regăsi în mai multe cazuri, în special la furnizorii de energie și gaze naturale mici, care se găsesc în situația în care nu mai au lichidități, ca urmare că nu li s-a plătit acea compensare stabilită prin lege și atunci ei se văd nevoiți să se retragă pur și simplu de pe piață”, a concluzionat Chisăliță.

Tinmar Energy, primul furnizor care renunță la contracte 

Furnizorul Tinmar Energy a transmis clienților care primesc energie electrică la un preț plafonat  faptul că nu li se va mai furniza energie de la data de 16 septembrie 2022. Acest lucru a apărut pe fondul lipsei resurselor necesare pentru a achiziționa energie.

Aceasta este primul furnizor care anunță o astfel de măsură după ce Guvernul a decis plafonarea prețurilor. Aceasta este o măsură de sprijin pentru facturi.

„În contextul noilor modificări legislative, societatea noastră încearcă să adapteze strategia de furnizare a energiei electrice, astfel încat să NU afecteze în primul rând consumatorii casnici și apoi în limita resurselor de care dispune să asigure energia electrică și pentru celelalte categorii de consumatori. Liberalizarea pieței de energie pentru consumatorii noncasnici (clienți industriali) a avut loc în anul 2007 și această categorie de consumatori este deja familiarizată cu funcționarea pieței și cu furnizorii din piață. Consumatorul casnic are nevoie de o protecție suplimentară și de aceea alocăm acestor consumatori din portofoliu, principalele resurse de care dispunem. Consumatorii noncasnici, știu să aleagă cele mai bune oferte din piață și schimbarea furnizorului în condițiile legale actuale NU este de natură să-i afecteze. Compania Tinmar Energy încearcă să finanțeze și să susțină toți consumatorii, inclusiv pe cei noncasnici (clienți industriali) din portofoliu și în limita disponibilităților de cash-flow va face acest lucru”, au transmis oficialii companiei.