Infofinanciar > Info > Vom plăti mai puțin pentru energia electrică! Anunț de ultimă oră de la ANRE
Info

Vom plăti mai puțin pentru energia electrică! Anunț de ultimă oră de la ANRE

agenția națională de reglementare a domeniului energiei - anre - economica.net
FOTO: economica.net

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie(ANRE), vine cu vești bune pentru românii sufocați de facturile exorbitante pentru energia electrică. În perioada următoare, tariful energiei electrice va scădea. Șeful instituției a precizat că tarifele mai mici nu se datorează consumului scăzut, ci se datorează scăderii prețurilor la nivelul Uniunii Europene.

De asemenea, producția internă va reuși să acopere mai mult din necesarul de energie al populației. ”„Da, ar putea să scă scădă, sunt premise să scadă în acest an prețurile din energie”, a precizat Zoltan Bagy- Bege, vicepreședinte ANRE.

Scad prețurile pentru energia electrică

Autoriatea Națională de Reglementare în Energie a explicat pentru antena3.ro ce se va întâmpla cu prețurile energiei începând cu această vară:

”Având în vedere că anul trecut, o parte din cantitățile de gaze naturale din producția internă au fost deja contractate la un anumit preț, prețuri mai mari decât acele prețuri de 150 prevăzute în ordonanță, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru producătorii de energie termică, coșul prețului de gaz a fost diferit În acest moment, probabil că vor fi alocate cantități mult mai mari la 150 de lei. Toate aceste lucruri pot rezulta un preț sub acel 31 sau 37 de bani prevăzut în ordonanța de urgență 27”.

La ora actuală, tariful gazului propriu zis din facturile energiei electrice reprezintă 60% din totalul costurilor, restul de 40% constă în alte taxe printre care și cele de furnizare.

”Costul de furnizare, efectiv cât își pune furnizorul este plafonat. Dacă avem la achiziție o reducere de preț, implicit toată valoarea facturii s-ar reduce, pentru că scade ponderea prețului cu achiziția mărfii”, a explicat Dana Darăban, directorul ACUE, citată de Știrile Pro TV.

Tarifele finale vor fi stabilite de producători și nu de stat

Tarifele finale vor fi stabilite de producători și nu de stat, unul dintre furnizori a precizat deja că ca percepe un tarif sub plafonul de 31 de bani pe kwh.

Pe de altă parte, ANRE va decide luna viitoare o creștere a tarifelor de distribuție și transport, care se va aplica atât pentru gaze cât și pentru energia electrică . Cu toate că acestea se ajustează anual, luând în considerare mai mulți factori, printre care și inflația, anul trecut pe fondul crizei energetice, tarifele de distribuție și transport au fost înghețate.

Instituția încă nu a anunțat cu cât vor crește prețurile. În momentul de față se fac mai multe analize. Cert este că tarifele nu vor crește grație plafonului impus pentru electricitate și gaze, valabil până în 2025.

Începând cu anul trecut, gazele din producția internă au fost plafonate la 150 de lei mwh pentru furnizori, după care tariful aplicat consumatorilor casnici a fost înghețat la 31 de bani pe kwh adică 310 lei pe mwh, cu toate taxele incluse, potrivit stirileprotv.ro.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.