Info

Senatul a adoptat o lege nouă cu privire la prețul energiei electrice! În ce consta proiectul

Senat Sursa foto Aleph News
Sursa foto: Aleph News

Senatul a adoptat un proiect de lege inițiat de Guvern care a propus achiziționarea energiei electrice în sistem centralizat, OPCOM. Legea îi obligă acum pe producători să vândă energia electrică la prețul de 450 de lei pe Mwh. 

Prin intermediul proiectului s-au stabilit măsuri temporare cu scopul de a limita veniturile obținute de producătorii de energie electrică, prin introducerea unui mecanism de achiziție centralizată. Astfel, prin aceasta, prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică pentru cantitățile de energie vândute de aceștia este de 450 de lei pe Mwh. 

În urmare, achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate furnizorilor de energie electrică care au încheiate contractele cu clienții finali, operatorul de transport și de sistem energetic, plus operatorilor de distribuție energetică cu obligația transmiterii OPCOM și/sau Companiei Naționale de Transport și Energie Electrice Transelectrica SA, după caz.  

Situațiile depind în funcție de prognozele de consum anuale, defalcate pe luni, în vederea considerării acestora în procedurile de achiziție organizate de OPCOM. 

În ce constă proiectul de lege 

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 153/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei şi modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei a fost adoptat cu 83 de voturi „pentru” şi 25 de abţineri. 

De asemenea, prin proiectul de lege adoptat se prevede ca OPCOM să se ocupe cu organizarea unei proceduri anuale de achiziție în luna decembrie a anului precedent anului de aplicare , pe baza datelor validate și transmise de către ANRE, cu câte o procedură de achiziție lunară. Aceasta are scopul de a suplimenta calitățile de energie electrică vândute sau cumpărate în cadrul procedurii anuale, conform unui raport comun oferit de comisiile de specialitate, conform Adevărul. 

Proiectul va amâna majorarea prețurilor la energie 

Senatorul PNL, Sorin Bumb, a dovedit că proiectul încearcă oprirea majorărilor prețului energiei electrice din viitor. 

„Legea de aprobare a Ordonanţei 153 este probabil una dintre cele mai importante legi pe care le-am votat în această sesiune parlamentară. Prin această lege se încearcă să se oprească fluctuaţiile mari de preţ la energia electrică şi OPCOM-ul va achiziţiona de pe piaţă, de la producători, energia electrică la 450 de lei/MW şi îl va revinde distribuitorilor Transelectricii şi furnizorilor care au în portofoliu beneficiari, astfel încât, pe perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025, să nu mai existe fluctuaţii mari de preţ. Este foarte important, pentru că această lege asigură predictibilitate pentru IMM-uri, va linişti piaţa şi pentru populaţie, pentru că nu vor mai putea fi fluctuaţii, astfel încât preţul să difere foarte mult de la o lună la alta. Această achiziţie se va face centralizat, la început de an pentru anul viitor, se vor face corecţii de către OPCOM în fiecare lună şi cred că acesta este un pas important pentru stabilizarea preţului energiei electrice în următoarea perioadă”, a declarat Sorin Bumb, citat de Economica.net.