Lumea la zi

Volumul de deșeuri periculoase din țările UE continuă să crească. 1,8 miliarde de euro se pierd prin trafic ilegal

deseuri-radioactive-nucleare
Foto. Pxhere.com

Volumul de deșeuri periculoase din țările Uniunii Europene continuă să crească, reiese dintr-o analiză publicată luni de Curtea Europeană de Conturi.

Neutralizarea acestora rămâne o problemă ce favorizează traficul ilegal prin care agenții economici încearcă să scape de aceste substanțe.

Aproximativ 50% din cantitatea de deșeuri periculoase generate de Uniunea Europeană este eliminată contrar directivelor comunitare.

Miliarde din deșeuri toxice

Eva Lindström, membru al Curții Europene de Conturi, declara luni la Luxemburg, că o mare parte din ele fac obiectul traficului ilegal, o afacere evaluată a fi între 1,5 și 1,8 miliarde de euro.

Analiza publicată luni recomandă măsuri unitare la nivelul statelor membre, cum ar fi îmbunătățirea clasificării deșeurilor periculoase, astfel încât să poată fi urmărit eficient tot traseul lor, de la generare până la neutralizare. În opinia membrilor Curții, cea mai eficientă metodă de reducere a acestei cantități este reducerea generării, iar aici am putea vorbi de înlocuirea anumitor substanțe în ciclul de producție cu unele mai prietenoase.

Eva Lindström: ”Deșeurile periculoase reprezintă cam 4% din deșeurile generate de Uniunea Europeană, însă chiar și așa, cantitatea continuă să crească, dar din ceea ce putem aproxima, 79% din deșeurile periculoase declarate sunt neutralizate corespunzător, iar restul sunt eliminate ilegal. Concluziile analizei indică cinci puncte cheie: prevenirea generării, clasificarea deșeurilor, trasabilitatea, tratarea corespunzătoare și lupta împotriva transportului ilegal”.

Legislația comunitară definește deșeurile periculoase drept cele care prezintă una sau mai multe proprietăți periculoase, de exemplu, faptul că sunt explozive, iritante sau toxice.

Deșeuri periculoase industriale

Numeroase activități industriale pot produce deșeuri periculoase. Utilizarea în creștere a substanțelor chimice în industrie a condus la generarea multor substanțe periculoase reziduale, care influențează negativ sănătatea umană și mediul înconjurător.

Deșeurile periculoase industriale pot fi generate de:

  • producători de substanțe chimice – acizi și baze, solvenți, deșeuri reactive etc;
  • industria imprimării – substanțe cu metale grele, reziduuri de cerneală, solvenți ș.a.;
  • industria rafinării petrolului – benzen, hidrocarburi, alte reziduuri din procesul de rafinare;
  • industria pielăriei – benzen, toluen etc;

– industria prelucrării hârtiei – metale grele, solvenți inflamabili, vopsele etc;

– construcții – vopsele inflamabile; solvenți; acizi și baze puternice;