Infofinanciar > Lumea la zi > „Fabricat în Europa”: Guvernul francez a propus o revizuire completă a abordării UE în ceea ce privește stimularea industriei sale
Lumea la zi

„Fabricat în Europa”: Guvernul francez a propus o revizuire completă a abordării UE în ceea ce privește stimularea industriei sale

Franta sursa foto trecator.ro
sursa foto trecator.ro

UE se clatină în timp ce dezbate cum să răspundă la o recentă campanie de subvenționare din partea SUA. Guvernul francez a propus o revizuire completă a abordării Uniunii Europene în ceea ce privește stimularea industriei sale, oferind o strategie „Fabricat în Europa” pentru a contracara o avalanșă de subvenții americane, potrivit unor documente consultate de POLITICO.

Într-o scrisoare datată 9 ianuarie, guvernul francez solicită UE să accelereze obiectivele de producție, să slăbească normele privind ajutoarele de stat, să înființeze un fond de suveranitate de urgență și să mobilizeze instrumentele de apărare comercială – toate acestea ca reacție la un proiect de lege recent din SUA, Inflation Reduction Act, care a inclus 369 de miliarde de dolari în subvenții favorabile climei.

Măsura vine în urma unei promisiuni de la începutul acestei luni a președintelui francez Emmanuel Macron, în care acesta a făcut un joc pentru ca blocul să facă progrese în ceea ce privește strategia „Fabricat în Europa„. Campania a devenit un punct de fricțiune în cadrul UE – deși numeroase țări susțin în teorie demersul Franței, nu există prea mult acord cu privire la modul exact de realizare a acestuia.
Obiective de producție
În scrisoarea trimisă de secretariatul general pentru afaceri europene al Franței, francezii afirmă că UE ar trebui să elaboreze noi obiective de producție „pentru a reduce dependența noastră” în sectoare sensibile. „În mod foarte concret, Uniunea ar trebui să își stabilească obiective de producție care să fie atinse până în 2030”, pe baza modelului proiectului de lege privind cipurile din cadrul blocului comunitar, se arată în scrisoare.

Ajutoare de stat

Actul privind cipurile face parte dintr-un efort mai amplu al UE de a se asigura că Europa nu trebuie să depindă de țări precum China pentru tehnologia care alimentează tehnologia modernă. De asemenea, blocul comunitar își reconsideră rapid modul în care își procură energia în urma războiului din Ucraina purtat de Rusia.

În scrisoare se afirmă că UE trebuie să se angajeze în „reforme pentru a simplifica și accelera procedurile de acordare a autorizațiilor pentru instalarea de noi situri de producție”, precum și într-o reformă completă a pieței energetice, care ar putea ajuta companiile în luarea deciziilor de producție și de investiții.

De asemenea, Comisia Europeană se află în prezent în proces de revizuire a normelor sale de urgență privind ajutoarele de stat, care au trecut printr-o serie de iterații de la începutul pandemiei și al războiului din Ucraina.

În mod tradițional, UE a fost reticentă în a oferi ajutoare de stat în toate situațiile, cu excepția celor mai extreme. Însă, în scrisoarea sa, Franța afirmă că UE ar trebui să se lanseze în „sprijin orientat – prin subvenții sau credite fiscale – pe baza unor criterii definite în amonte, într-un număr limitat de sectoare”. „Aceste mecanisme ar putea lua forma unor avantaje fiscale (credite de impozit) sau a unor subvenții directe orientate către sectoarele strategice”, se arată în scrisoare, scrie POLITICO

Aceste sectoare – spun francezii – ar putea include fotovoltaicele, bateriile, hidrogenul și materialele critice. Scrisoarea sugerează, de asemenea, să se pună capăt relaxării acestor reguli privind ajutoarele de stat abia în 2030. În prezent, acestea urmează să expire la sfârșitul acestui an.