Infofinanciar > Lumea la zi > Volodimir Zelenski a vizitat orașul Herson! Reacție din partea Rusiei
Lumea la zi

Volodimir Zelenski a vizitat orașul Herson! Reacție din partea Rusiei

Volodimir-Zelenski evz.ro
sursa foto evz.ro

Rusia a transmis un mesaj interpretabil la vizita președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în orașul Herson. Moscova a transmis un anunț succint, ,,no comment” (fără comentarii) ca reacție la prezența ucraineanului în orașul eliberat de sub controlul rușilor.

Herson este un oraș în sudul Ucrainei, port fluvio-maritim pe Nipru, reședință a regiunii cu același nume. Se află pe malul drept al cursului inferior al râului Nipru la aproximativ 25 km de gura de vărsare a râului. Herson a fost numit după vechiul oraș grec Chersonesos din peninsula Crimeea (la vest de Sevastopol) și a fost întemeiat în 1778 de feldmareșalul G. A. Potemkin ca o fortăreață pentru a proteja țărmul Mării Negre cucerit de Rusia și a devenit prima bază navală și șantier naval rusesc de la Marea Neagră.

Herson a reprezentat un loc cheie al luptelor în timpul invaziei ruse a Ucrainei în 2022 și a fost primul oraș important care a căzut în mâinile forțelor ruse. Trupele ucrainene au recucerit Hersonul pe 11 noiembrie 2022.

Capitala regiunii anexată ilegal prin decretul lui Vladimir Putin la finalul lunii septembrie a anului 2022, a fost eliberată de forțele rusești.

Poziția liderilor ruși

Ministerul Apărării de la Moscova a transmis vineri dimineață că armata rusă s-a retras în mod complet din regiunea Herson pe poziții situate pe malul estic al Niprului. În aceeași zi, armata din Ucraina a intrat în oraș sub ovațiile localnicilor.

La trei zile după succesul armatei ucrainene, Moscova a reacționat la situația umilitoare printr-un mesaj scurt, ,,no comment” la vizita lui Volodimir Zelenski în orașul scăpat de sub dominația rusă.

„Nu comentăm. Herson este teritoriu rus”, a transmis, luni, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, solicitat să vorbească despre vizita din aceeași zi a liderului de la Kiev în capitala regională, conform antena3.ro.

Reacția lui Zelenski

Volodimir Zelenski a transmis un mesaj puternic pentru oamenii strânși în piața principală din Herson, ,, Mergem înainte. Suntem pregătiți pentru pace, pace pentru întreaga țară”.

El a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii în care era înconjurat de militari ucraineni. Unii soldați au primit chiar distincții din partea lui Zelenski.

Președintele Ucrainei a subliniat pentru jurnaliști că vizita în Herson a fost un punct important pe lista lui, chit că există încă riscul ca rușii să fi lăsat capcane explozive.

„Armata își asumă riscuri în fiecare zi, jurnaliștii își asumă riscuri. Cred că este necesar să fim aici și să vorbim despre locuitorii Kherson, să sprijinim oamenii, pentru a-i face să simtă că nu doar vorbim despre asta, ci că ne-am întors cu adevărat și am înălțat drapelul ucrainean în Herson. Doresc, de asemenea, să simt emoția, energia oamenilor. Este motivant”, a precizat liderul de la Kiev.

La sfârșitul acestei săptămâni, localnicii din Herson au sărbătorit eliberarea orașului, după ce forțele ucrainene au intrat în capitala regională, iar trupele Moscovei au plecat spre est.