Lumea la zi

Strategia „pământului pârjol”, adoptată de Putin în Herson! Zelenski: „Au distrus toate infrastructurile critice”

sursă foto Times of Israel
sursă foto Times of Israel

Trupele ruse s-au retras din regiunea Herson, însă au avut grijă să distrugă infrastructura critică, iar locuitorii orașului riscă să rămână fără utilități la iarnă.

Locuitorii orașului Herson din sudul Ucrainei sărbătoresc retragerea trupelor rusești, una dintre cele mai mari realizări militare ale forțelor Kievului de la invadarea Moscovei în urmă cu aproape nouă luni. Forțele rusești au distrus infrastructura critică din orașul Herson, situat în sudul țării, înainte de a se retrage, afirmă președintele ucrainean Volodymyr Zelenski. Autoritățile locale au început să stabilizeze orașul.

„Înainte de a fugi din Herson, ocupanții au distrus toate infrastructurile critice: comunicații, apă, căldură, electricitate”, a declarat Zelenski într-un discurs video. „[Rușii] de pretutindeni au același scop: să umilească oamenii cât mai mult posibil. Dar vom restabili totul, credeți-mă”, a continuat el, conform Al-Jazeera.

Zelenski a declarat că trupele ucrainene au preluat controlul asupra a peste 60 de așezări din regiunea Herson. „Poliția a lansat măsuri de stabilizare. Măsuri de stabilizare sunt în curs de desfășurare și în Herson”, a spus el.

Rusia a ordonat retragerea din Herson

Miercuri, Rusia a ordonat retragerea trupelor militare din regiunea Herson. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat, în comentarii televizate, că a ordonat retragerea trupelor de peste râul Nipru.

Generalul Serghei Surovikin, comandantul general al forțelor rusești din Ucraina, a propus instalarea unor linii defensive pe malul estic al râului.

Retragerea a fost anunțată după săptămâni de avansuri ucrainene spre oraș și o cursă a Rusiei pentru relocarea a peste 100.000 de locuitori ai acestuia. „Vom salva viețile soldaților noștri și capacitatea de luptă a unităților noastre. Menținerea lor pe malul drept [vestic] este inutilă. Unele dintre ele pot fi folosite pe alte fronturi”, a declarat Surovikin.

Dacă Ucraina va câștiga bătălia de la Herson, guvernul Zelenski ar putea fi într-o poziție mai bună pentru a negocia, au declarat oficiali americani și occidentali. Dar, au adăugat aceștia, ar putea, de asemenea, să descurajeze Rusia să vină la masa negocierilor dacă Putin crede că nu negociază dintr-o poziție de forță.

Oficialii ucraineni au declarat că forțele rusești aruncau în mod deliberat în aer podurile din jurul orașului – singura capitală regională capturată de când a început invazia, la 24 februarie.

„Ocupanții subminează în prezent absolut toate podurile de pe malul drept al regiunii Herson”, a declarat Serhii Khlan, șeful adjunct al consiliului regional din Herson, într-o postare pe Telegram.