Info

Vladimr Putin vrea să oprească războiul! ”Rusia va face totul pentru a pune capăt conflictului din Ucraina”

apnews.com
FOTO: apnews.com

Potrivit CNN, Kremlinul a emis un comunicat prin care reia afirmația lui Vladimir Putin adresată premierului indian, Narednra Modi, în care primul afirma că va face tot ce ține de el pentru a pune capăt conflictului din Ucraina.

Liderul rus și cel indian s-au întâlnit la finalul unui summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai găzduit de orașul Samarkand din Uzbekistan. Prilej cu care Vladimir Putin a ținut să acuze din nou Ucraina pentru continuarea conflictului, deși în cursul săptămânii au ieșit la suprafață mai multe informații conform cărora decizia de încetare a războiului a stat la un momentdat în stiloul Kremlinului.

Potrivit comunicatului, Putin i s-a adresat lui Modi astfel:

”Cunosc poziția dumneavoastră în ceea ce privește conflictul din ucraina, preocupările pe care le exprimați în mod continuu. Vom face totul pentru ca toate acestea să se încheie cât mai curând posibil. Din nefericire, conducerea Ucrainei și-a anunțat refuzul de la procesul de negociere și că dorește să-și atingă obiectivele prin mijloace militare”.

Vladimir Putin: ”Ucraina dorește să-și atingă obiectivele prin mijloace militare”

În primele faze ale conflictului, președintele ucrainean Volodimir Zelensky i-a solicitat în repetate rânduri să se așeze la masa negocierilor. Totodată, în cursul acestei săptămâni Ucraina a declarat că negocierile sunt imposibile în momentul de  față. În cadrul unei întâlniri pe care a avut-o președintele XI Jinping cu omologul său rus Vladimir Putin, cel din urmă a recunoscut întrebările și preocupările Chinei în legătura cu conflictul din Ucraina.

În altă ordine de idei, regimul de la Kiev a reușit să-și recupereze în cursul acestei săptămâni peste 8000 de kilometri pătrați din teritoriu. Presa internațională a scos la iveală faptul că diplomații ruși din Crimeea au începtut să-și vândă locuințele și să-și trimită rudele înapoi în Federația Rusă.

În ceea ce privește consensul dintre cele două state beligerante, singurul moment care poate fi cuantificat drept un succes diplomatic a fost odată cu încheierea acordului de la Istanbul. În vara acestui an, pe fondul unei crize internaționale a exportului de cereale, ce putea genera o criză alimentară mondială, Ucraina și Federația Rusă sub supravegherea ONU și medierea președintelui turc Recep Tayip Erodgan s-au așezat la masa tratativelor.

Acestea au convenit ca blocada rusească să fie ridicată din portul Odessa și din zona adiacentă, fapt ce a permis ca produsele agricole ucrainene să fie livrate via Istanbul spre statele care aveau nevoie. De asemenea și Rusia a avut de câștigat în urma acordului de la Sitanbul datorită faptului că la rândul ei a putut să exporte atât produse agricole cât și chimice, conform mediafax.ro