Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin și Kim Jong-un susțin că nu au semnat niciun tratat. Reacții la întâlnirea momentului
Lumea la zi

Vladimir Putin și Kim Jong-un susțin că nu au semnat niciun tratat. Reacții la întâlnirea momentului

darurile-rusilor-pentru-kim

Vladimir Putin și Kim Jong-un s-au reîntâlnit după patru ani. De această dată, nucleul discuției lor a fost furnizarea de ajutoare letale de la Phenian către Moscova. Dar Kremlinul susține că niciun acord militar nu s-a semnat între cele două puteri.

Mai mult, nu ar fi existat un astfel de plan. Cel puțin, asta susține Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului. În prezent, Kim Jong-un este în Rusia. El a fost surprins analizând o fabrică de avioane de luptă. Aceasta este subiectul sancțiunilor impuse de alianțele occidentale.

Temeri față de relațiile lui Vladimir Putin cu Phenianul

Întâlnirea dintre cei doi lideri creează îngrijorare în rândul puterilor occidentale. Chiar dacă acum Kremlinul a dezmințit semnarea unui acord militar, SUA și aliații săi se tem de faptul că Phenianul va livra arme Rusiei. Iar armele acestea ar urma să fie folosite în războiul cu Ucraina, după cum se arată în articolul publicat de HotNews.

Și agenția internațională de presă Reuters a analizat acest caz. Jurnaliștii s-au concentrat asupra reacției Occidentului.

Diplomați de rang înalt și oficiali din domeniul apărării din Coreea de Sud și Statele Unite au convenit vineri că cooperarea militară dintre Coreea de Nord și Rusia reprezintă o încălcare gravă a sancțiunilor ONU. Aliații se vor asigura că va exista un preț de plătit.

Oficialii, reuniți la Seul pentru a discuta despre „descurajarea extinsă” împotriva amenințărilor tot mai mari din partea Coreei de Nord, au cerut Moscovei să dea dovadă de responsabilitate.  Ea are calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate.

„Am convenit să lucrăm împreună pentru a ne asigura că există un preț de plătit pentru încălcarea gravă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate” a declarat viceministrul sud-coreean de externe Chang Ho-jin.

Ce acțiuni iau oponenții Kremlinului

Liderul nord-coreean Kim Jong-un se află în vizită în Rusia în această săptămână. El s-a întâlnit cu președintele Vladimir Putin pentru a discuta despre cooperarea militară. Alte subiecte au fost războiul din Ucraina și ajutorul rusesc pentru programul de sateliți al Coreei de Nord.

Subsecretarul american al apărării, Sasha Baker, a declarat că aliații vor identifica, expune și contracara încercările Rusiei de a achiziționa echipamente militare pentru războiul din Ucraina. Oficiali americani și sud-coreeni și-au exprimat îngrijorarea. Summitul dintre Moscova și Phenian, din ce în ce mai izolat, ar fi avut ca scop să permită Rusiei să achiziționeze muniție din Nord.

Chang și subsecretarul de stat american Bonnie Jenkins au declarat că orice utilizare a armelor nucleare de către Nord împotriva Sudului va fi întâmpinată cu un răspuns rapid și copleșitor.