Infofinanciar > Lumea la zi > Avertisment către Vladimir Putin din partea SUA: „Opriți acest comportament”. Conflictele iau amploare
Lumea la zi

Avertisment către Vladimir Putin din partea SUA: „Opriți acest comportament”. Conflictele iau amploare

SUA și Rusia Sursa foto PSnews
Credit imagine: PSnews

Liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, un democrat din New York, l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin împotriva unei „escaladări neintenționate” după ce un avion de vânătoare rus a doborât marți o dronă americană deasupra Mării Negre.

Forțele aeriene americane au declarat marți că un avion de vânătoare rusesc „nesăbuit” s-a ciocnit cu o dronă americană deasupra Mării Negre, ceea ce a dus la înecarea dronei. Deși Rusia nu a emis o declarație în acest sens, iar intențiile sale rămân necunoscute, SUA au acuzat trupele rusești că s-au comportat neprofesionist.

Incidentul amenință să exacerbeze relațiile deja tensionate dintre Statele Unite și Rusia, care au fost mult timp adversari pe scena mondială. După ce Rusia a început invazia Ucrainei în februarie 2022, Statele Unite au sprijinit Kievul, furnizând armatei sale cantități mari de arme și emițând sancțiuni împotriva economiei Moscovei. Sprijinul SUA pentru Ucraina a fost întâmpinat cu un răspuns critic din partea Rusiei, care a acuzat Washingtonul că a depășit măsura.

Schumer a abordat incidentul în timpul unui discurs rostit marți după-amiază în plenul Senatului, condamnând armata rusă pentru interceptarea „periculoasă”.

Schumer îl avertizează pe Vladimir Putin

„La începutul zilei de astăzi, două avioane militare rusești au efectuat o interceptare nesigură cu o dronă de supraveghere americană fără pilot care opera în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. Această interceptare a fost atât de periculoasă și atât de nerușinată încât Forțele Aeriene americane au fost nevoite să își prăbușească drona în apele internaționale”, a declarat Schumer.

El a continuat să îl roage pe Vladimir Putin să-și oprească armata din a mai efectua acțiuni similare pe viitor.

„Vreau să îi spun domnului Putin: opriți acest comportament înainte de a fi cauza unei escaladări neintenționate. Am mai văzut acest comportament din partea armatei ruse și nu va descuraja Statele Unite să desfășoare operațiuni deasupra Mării Negre. Aceste acțiuni agresive ale avioanelor rusești sunt riscante și ar putea duce, repet, la o escaladare neintenționată”, a spus Schumer.

Cu toate acestea, William Pomeranz, directorul Institutului Kennan al Wilson Center, axat pe Rusia și Eurasia, a declarat pentru Newsweek că el crede că incidentul va fi, probabil, „estompat destul de repede”, conform unui articol publicat de Newsweek.

„Relațiile dintre SUA și Rusia sunt atât de sumbre în acest moment încât nu cred că acest incident va marca cu adevărat relațiile dintre SUA și Rusia. Întotdeauna există problema consecințelor neintenționate, dar cred că ar trebui să existe un incident mult mai dramatic pentru ca Statele Unite să dorească să cântărească împotriva Rusiei, având în vedere toate acțiunile pe care SUA le-a întreprins împotriva Rusiei în ultimul an”, a mai spus el.

El a spus că ambasadorul rus ar putea fi chemat să discute situația cu Departamentul de Stat, dar că relațiile au ajuns prea „departe” pentru ca aceasta să fie „picătura care a umplut paharul”.

Riscurile unui „război cald”

Javed Ali, profesor de relații internaționale la Universitatea din Michigan, a declarat pentru Newsweek că doborârea avionului „servește ca o reamintire dură a potențialului ca astfel de incidente la scară mică să sporească și mai mult tensiunile dintre ambele părți și, eventual, să declanșeze o escaladare neintenționată ca răspuns”.

„Administrația Biden a fost atentă în a semnala public Moscovei că nu caută o confruntare directă, dar în același timp oferă cantități ample de sprijin militar, de informații și economic pentru a se asigura că Ucraina poate rezista și riposta la campania Rusiei”, a spus Ali.

Ali a spus că SUA vor trebui să se angajeze într-o „diplomație rapidă și o comunicare de criză” cu Rusia pentru a preveni o escaladare a conflictului, amintind de un incident similar care a avut loc cu Iranul în 2019, care „a sporit tensiunile” dintre cele două țări.

Anterior, marți, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby, a confirmat că președintele Joe Biden a fost informat cu privire la acest incident. El a spus că Rusia a efectuat anterior interceptări împotriva aeronavelor americane, dar a precizat că circumstanțele incidentului de marți au fost „unice”.

„Dar acesta este în mod evident demn de remarcat din cauza cât de nesigur și neprofesionist, ba chiar cât de nesăbuit a fost, provocând doborârea unuia dintre avioanele noastre. Așadar, este unic în această privință”, a adăugat el.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.