Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin se pregătește de un „mare război” cu NATO. Următoarea victimă după Ucraina va fi Republica Moldova
Lumea la zi

Vladimir Putin se pregătește de un „mare război” cu NATO. Următoarea victimă după Ucraina va fi Republica Moldova

hotnews.ro
Sursa foto: hotnews.ro

Vladimir Putin este pregătit pentru un „mare război” cu NATO pentru a încerca să readucă Cortina de Fier, a avertizat profesorul Grigory Yudin de la Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova. Kievul susține că Moscova se pregătește pentru o nouă ofensivă înainte de prima aniversare a invaziei ruse. Pe de altă parte, analiștii americani susțin că rușii încearcă să își consolideze pozițiile cucerite în fața unui posibil asalt al forțelor blindate ucrainene.

Potrivit profesorului Grigory Yudin, planurile lui Vladimir Putin prevăd atât ocuparea Ucrainei, cât și a Moldovei, pentru ca apoi Rusia să subjuge Europa de Est, restabilind o Cortină de Fier pe întregul continent.

Dr. Yudin, profesor la Școala de Științe Sociale și Economice din Moscova, nu crede că marile puteri occidentale vor lupta pentru a salva țări precum Polonia și Lituania. ‘Trebuie să ne eliberăm de iluzia că acesta este un război între Rusia și Ucraina din punctul de vedere al conducerii [de la Kremlin]’, a declarat profesorul rus.

Republica Moldova este în vizorul Moscova

‘Kremlinul nu acceptă că Ucraina există. Ori, este imposibil să lupți cu ceea ce nu există, prin urmare [pentru ei] războiul din Ucraina este de fapt împotriva Occidentului’, a explicat dr. Yudin. Planurile președintelui rus prevăd ca NATO să fie îndepărtat din țări precum Polonia și Lituania, care au fost cândva în URSS sau în sfera sa de influență.

‘Vladimir Putin consideră că întreaga Europă de Est este fieful său. Deja în planul operațiunii militare actuale se află preluarea Republicii Moldova‘, a precizat profesorul, subliniind că Putin își dorește un ‘mare război’, dar pe care nu în poate încă declanșa „din cauza faptului că (rușii – n.r.) nu sunt pregătiți din punct de vedere tehnic“.

Expertul citat a subliniat într-un interviu recent că, dacă liderii de la Kremlin vor continua conform scenariului său, ‘vom vedea inevitabil războiul în toate aceste teritorii [din Europa de Est] – și posibil chiar mai departe’. Este un război ‘considerat de mult timp inevitabil de către conducerea militară și politică rusă’, a mai precizat dr. Yudin.

Rușii se pregătesc pentru ofensivă…

Previziunile profesorului rus coincid cu anunțul făcut de Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului ucrainean pentru securitate națională și apărare, care a avertizat recent că forțele rus: ” se pregătesc pentru o activare maximă și cred că până la aniversare (a unui an de la declanșarea invaziei, pe 24 februarie – n.r.) trebuie să aibă unele realizări”.

‘Nu este niciun secret că se pregătesc pentru un nou val până la 24 februarie, ei înșiși o spun’, a declarat Danilov pentru Radio Svoboda.

Secretarul Consiliului pentru securitate națională și apărare a mai precizat că militarii ruși ‘cercetează’ de o săptămână capacitățile de apărare ale trupelor ucrainene din regiunea Zaporojie.

… sau să reziste în tranșee?

Pe de altă parte, datele prezentate de Brady Africk, analist de informații pentru American Enterprise Institute, arată noi fortificații rusești de-a lungul întregului front din Luhansk, de la granița rusă până la Donețk, precum și în zinele Zaporojie și Kherson.

Imaginile din satelit ale noilor fortificații ale Moscovei pot confirma ipoteza că Vladimir Putin este îngrijorat de o nouă contraofensivă ucraineană, în urma veștilor despre tancurile moderne trimise din Occident.

‘În esență, rușii încearcă să-și consolideze câștigurile și să păstreze părțile pe care le-au cucerit până acum’, a declarat Africk. ‘Cred că este un mesaj pentru soldații din Ucraina, cât și pentru toți cei care s-ar putea uita, că vor încerca cel puțin să rămână’, a mai precizat analistul american citat de publicația britanică Daily Mail.