Lumea la zi

Vladimir Putin ”reînvie”un titlu acordat de Stalin! Liderul de la Kremlin ”premiază” femeile care au peste zece copii

realitatea.net
FOTO: realitatea.net

Liderul de la Kremlin reia tradițiile promovate în perioada sovietică și ”medaliază”, femeile care au mai mult de zece copii, potrivit unui decret prezidențial publicat în cursul zilei de luni.

Una dintre femeile decorate este Medni Kadîrov, soția liderului cecen Ramzan Kadîrov. Pe site-ul președinției cecene este menționat faptul că Medni este printre primele femei căreia i s-a acordat titlul de „Mamă eroină”.

Aceasta  este vicepreședinte al Fundației publice regionale Akhmad Kadîrov (ROPF) și șef adjunct al secretariatului președintelui cecen. În octombrie, Putin și-a exprimat recunoștința față de soția lui Kadîrov pentru activitatea sa publică activă.

Mamele eroine primesc 16.200 de euro

Președintele ROF este Aymani Kadîrov, mama lui Ramzan Kadîrov. Pe site-ul fundației se precizează că șeful republicii are 14 copii. Olga Dehtiarenkă originară din Peninsula Iamal situată la nord ce cercul polar, este a doua femeie care primește titulatura de mama eroină. Familia Olgăi crește zece copii și a câștigat în 2020 concursul național „ Familia anului”, conform informațiilor apărute în presa locală.

Vladimir Putin,  nostalgic al vremurilor sovietice, a readus în prim plan titlul amintit care este tradus uneori și prin „Mama eroică”.  Titlul a fost acordat pentru prima oară în octombrie 1944 și avea ca scop încurajarea natalității.

Cel de-al doilea război mondial a reprezentat cea mai mare catastrofă a secolului XX, Uniunea Sovietică pierduseră milioane de soldați pe fronturile războiului.  Ordinul a fost suspendat odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice din 1991.

În momentul de față, Rusia se confruntă de ani buni cu o criză demografică, care a căpătat amploare odată cu pandemia COVID-19 și cu declanșarea ofensivei militare în Ucraina.

Confruntat cu aceste condiții, liderul de la Kremlin a decis să restabilirea acestui titlu care vine la pachet cu un premiu în valoare de un milion de ruble echivalentul a 16.200 de euro, potrivit hotnews.ro.

Populația Rusiei este de 147 de milioane

Conform rezultatelor preliminare ale recensământului populației, Federația Rusă în octombrie-noiembrie 2021 număra cu un milion mai puțin decât în 1922. Numărul total al locuitorilor ruși fiind de 147 de milioane, potrivit datelor oferite de Agenția Rusă pentru Statistici (Rosstat).

Titlul este oferit atunci când al 10-lea copil ajunge la vârsta de un an și dacă există și alți copii în viață, se iau în considerare ți cei care au decedat sau au dispărut „ în apărarea Patriei sau a intereselor acesteia, în îndeplinirea sarcinilor militare, oficiale sau civile, precum și ca urmare a unor acte teroriste și situații de urgență”, precum și cei care au murit ”din cauza unei accidentări, comoții sau ca urmare a unui accident de muncă”.

Liderul cecen, Kadîrov, susține că trei dintre copii acestuia în vârstă de 16, 15 sau 14 ani au luat parte la „Operațiunea de eliminare a unei zone ocupate” de ucraineni, lângă Kiev și au reușit să captureze trei soldați în regiunea Groznîi.