Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin îi trimite lui Kim Jong Un om în spațiu. Probabil să vadă bezna din Coreea de Nord
Lumea la zi

Vladimir Putin îi trimite lui Kim Jong Un om în spațiu. Probabil să vadă bezna din Coreea de Nord

darurile-rusilor-pentru-kim
Foto: Arhiva personala

Vladimir Putin și Kim Jong Un au avut o întâlnire scurtă astăzi. Cei doi s-au întâlnit la un cosmodrom rusesc aflat aproape de granița cu China. Se pare că Putin i-ar fi promis liderului nord coreea că îi va trimite un cosmonaut în spațiu.

Kim Iong Un a avut astăzi prima vizită externă după declanșarea pandemiei Covid-19. Partenerul său de discuții a fost Vladimir Putin, care probabil va avea partea de foarte puține vizite externe în viitor. Asta din cauza mandatului emis de Curtea Penală Internațională pe numele său.

Putin și Kim, întălnire scurtă

Analiștii se așteptau că discuții dintre cei doi să fie de durată. Mai ales după ce Putin a declarat la începutul întâlnirii de la cosmodromul Vostocinîi că vor discuta toată gama de probleme. Declarația lui Putin a venit după o întrebare a jurnaliștilor prezenți privitoare la importul de arme din Coreea de Nord.

Cu toate aceste întâlnirea s-a încheiat după numai câteva ore. Nu este clar dacă Phenianul va livra arme Rusiei, dar o altă idee s-a desprins din întâlnire. Kim Jong Un ar putea trimite în curând primul om în spațiu.

Cosmonautul nord coreea ar urma să fie pregătit de Agenția Spațială Rusă. Nu este clar ce beneficii va avea Coreea de Nord, dar clar acel cosmonaut va vedea din spațiu bezna din Coreea de Nord pe timpul nopții. Asta în comparației cu țările vecine în care nu este penurie de electricitate.

Sateliți pentru un dictator pasionat de rachete

Când jurnaliștii au întrebat chiar la începutul întrevederii dacă Rusia îl va ajuta pe Kim să construiască sateliți, Putin a răspuns: „De aceea am venit aici. Liderul RPDC manifestă un mare interes pentru ingineria rachetelor; ei încearcă, de asemenea, să-și dezvolte domeniul spațial”.

La finalul întâlnirii dintre cei doi, purtărorul de cuvând al Kremlinului, Dimitri Peskov, a spus că vor mai urma întâlniri între oficiali din cele două țări. Acesta a spus că miniștrii de externe se vor întâlni luna viitoare la Phenian. Cu toate acestea, Peskov a spus că încă nu există planuri pentru o vizită a lui Vladimir Putin, scrie hotnews.

La întâlnire a fost și Șoigu

Kim Jong Un a sosit miercuri dimineața cu trenul său blindat la cosmodromul Vostocinîi. Complexul este amplasat printre pădurile din estul Rusiei, nu departe de granița cu China.

„Mă bucur să vă văd. Acesta este noul nostru cosmodrom”, a spus Putin, care i-a strâns mâna lui Kim timp de aproximativ 40 de secunde la Vostocinîi. Kim Jong Un a scris apoi în cartea de oaspeți că „gloria Rusiei, care a dat naștere primilor cuceritori ai spațiului, va fi nemuritoare”.

La întâlnirea dintre cei doi a participat și ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu. Încă de anul trecut au existat speculații conform cărora Rusia încearcă să obțină arme din Coreea de Nord pentru războiul cu Ucraina. De altfel, Serghei Șoigu a fost într-o vizită oficială la Phenian chiar în această vară.