Infofinanciar > Lumea la zi > Ucraina și-a epuizat resursele militare. Declarațiile ministrului rus al Apărării
Lumea la zi

Ucraina și-a epuizat resursele militare. Declarațiile ministrului rus al Apărării

razboi ucraina rusia (Sursă foto: Financial Tomes)
Sursă foto: Financial Times

Ministrul rus al apărării a susținut marți că resursele militare ale Ucrainei au fost aproape epuizat și că războiul a demontat miturile despre presupusa superioritate a tacticilor și armelor Occidentul.

Vorbind la o conferință de securitate la Moscova la care a participat ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, omologul său rus Serghei Șoigu, a declarat că Operațiunea militară specială, termen folosit de Moscova pentru a califica războiul din Ucraina, a fost un test serios pentru Rusia.

Resursele militare ale Ucrainei sunt aproape de epuizare

Marți, ministrul rus al Apărării a declarat oficialilor faptul că rezervele de armament sau capacitatea de luptă a Ucrainei a fost „aproape epuizată” și a afirmat că războiul a scos la iveală vulnerabilitățile sistemelor de armament occidentale pe care Moscova le va împărtăși în curând cu aliații săi.  Războiul a semănat devastare în zone întinse din estul și sudul Ucrainei, a ucis sau a rănit sute de mii de oameni și a declanșat cea mai mare ruptură în legăturile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962. Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia de crime de război și au calificat invazia Moscovei drept o acaparare de teren în stil imperial. Kremlinul prezintă conflictul ca pe o bătălie existențială cu un Occident ostil, despre care spune că vrea să destrame Rusia.

„În timpul operațiunii militare speciale, armata rusă a demontat multe mituri despre superioritatea standardelor militare occidentale. Rezultatele preliminare ale operațiunilor de luptă arată că resursele militare ale Ucrainei sunt aproape de finalizare”, a declarat Serghei Șoigu la conferință, conform textului discursului său furnizat de Ministerul Apărării. Serghei Șoigu a spus că va împărtăși cu Partenerii Rusiei detaliat punctele slabe ale vehicule blindate americane, tancurilor germane și sistemelor britanice de rachete, adăugând că niciun echipament era invincibil în fața  armelor rusești.

Ministrul rus a susținut că Ucraina a folosit de mai multe ori infrastructura civilă, inclusiv școli, pentru a ascunde soldații și echipamentul militar greu, și că a bombardat localități civile din zona de est a Ucrainei, controlată de Rusia. Oficialul rus a acuzat, de asemenea, Ucraina că folosește acordul privind cerealele ca acoperire pentru stocarea armelor și muniției în porturile Mării Negre și chiar pentru lansarea producției de drone în apropiere depozitarea cerealelor. Serghei Șoigu, care nu a furnizat dovezi pentru remarcile sale, a adăugat că Occidentul este pe deplin conștient de aceste acte. În remarcile adresate Chinei, el a mai spus că Occidentul alimenta în mod intenționat situația din jur din Taiwan, comparând situația cu războiul din Ucraina, conform boursorama.com.

Ucraina, o marionetă a Occidentului

Occidentul consideră războiul drept cea mai mare greșeală strategică a Moscovei de la invazia sovietică din Afganistan din 1979, iar liderii occidentali spun că vor să învingă Rusia pe câmpurile de luptă din Ucraina. O contraofensivă ucraineană nu a reușit până acum să obțină succese teritoriale majore. Rusia spune că își va atinge toate obiectivele în Ucraina, pe care o aruncă drept o marionetă a Occidentului. Aceasta a indicat în repetate rânduri că este pregătită să ducă un război lung și a pus pe picior de război porțiuni din economia sa de 2 trilioane de dolari, conform Reuters .