Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin intenționează să amplaseze arme nucleare în Belarus! Cum au reacționat oficialii NATO
Lumea la zi

Vladimir Putin intenționează să amplaseze arme nucleare în Belarus! Cum au reacționat oficialii NATO

sursă foto: hotnews.ro; Vladimir Putin aclamat de fani
Sursă foto: hotnews.ro

NATO l-a criticat duminică pe Vladimir Putin pentru ceea ce a numit retorica sa nucleară „periculoasă și iresponsabilă”, la o zi după ce președintele rus a declarat că intenționează să amplaseze arme nucleare tactice în Belarus.

Putin a comparat sâmbătă această mișcare cu SUA care își staționează armele în Europa, insistând în același timp că Rusia nu își va încălca promisiunile de neproliferare nucleară.

Rusia, posibilă amenințare nucleară

Deși nu este neașteptat, planul este unul dintre cele mai clare semnale nucleare ale Rusiei de la începutul invaziei sale în Ucraina, în urmă cu 13 luni, iar Ucraina a solicitat o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU ca răspuns.

În timp ce Washingtonul, cealaltă superputere nucleară a lumii, a minimalizat îngrijorările legate de anunțul lui Putin, NATO a declarat că promisiunea de neproliferare a președintelui rus și descrierea sa privind desfășurarea armelor americane peste hotare au fost departe de adevăr.

„Referirea Rusiei la partajarea nucleară a NATO este total înșelătoare. Aliații NATO acționează cu respectarea deplină a angajamentelor lor internaționale”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, în comentarii trimise duminică prin e-mail către Reuters.

„Rusia și-a încălcat în mod constant angajamentele privind controlul armelor”, a mai spus Lungescu.

Un consilier de securitate de top al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Oleksiy Danilov, a declarat că planul Rusiei ar destabiliza și Belarus, despre care a spus că a fost luat „ostatic” de Moscova.

Experții au declarat că mișcarea Rusiei este semnificativă, deoarece până acum se mândrea cu faptul că, spre deosebire de Statele Unite, nu a desfășurat arme nucleare în afara granițelor sale. Este posibil să fie prima dată de la mijlocul anilor 1990 când face acest lucru.

Mykhailo Podolyak, un alt consilier de rang înalt al lui Zelenskiy, a luat în derâdere duminică planul lui Putin pe Twitter.

„Recunoaște că îi este frică să piardă & tot ce poate face este să sperie cu tactici”, scrie Podolyak.

Washingtonul nu a părut să vado vreo schimbare în ceea ce privește potențialul Moscovei de a folosi arme nucleare în războiul din Ucraina, iar acesta și NATO au declarat că vestea nu va afecta propria lor poziție nucleară.

„Nu am văzut nicio schimbare în poziția nucleară a Rusiei care să ne determine să o ajustăm pe a noastră”, a scris purtătorul de cuvânt al NATO, Lungescu.

Armele nucleare tactice se referă la cele folosite pentru câștiguri specifice pe un câmp de luptă, mai degrabă decât la cele cu capacitatea de a nimici orașe. Nu este clar câte astfel de arme are Rusia, având în vedere că este un domeniu încă învăluit în secretul Războiului Rece.

Ucraina solicită o întâlnire ONU

Ministerul ucrainean de Externe a solicitat o reuniune extraordinară a Consiliului de Securitate al ONU după anunțul lui Putin și a cerut comunității internaționale să „ia măsuri decisive” pentru a preveni utilizarea de către Rusia a armelor nucleare.

„Rusia își confirmă încă o dată incapacitatea cronică de a fi un administrator responsabil al armelor nucleare ca mijloc de descurajare și de prevenire a războiului, nu ca instrument de amenințare și intimidare”.

Uniunea Europeană s-a alăturat duminică corului de condamnări, șeful său de politică externă, Josep Borrell, îndemnând Belarusul să nu găzduiască armele și amenințând cu noi sancțiuni.

Analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, au declarat că riscul de escaladare a războiului nuclear „rămâne extrem de scăzut”.

La Washington, reprezentantul Michael McCaul, președintele republican al Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților a SUA, a declarat că a considerat planul Rusiei drept îngrijorător și conceput pentru a intimida Occidentul.

„Cred că este vorba de o manevră de sabie din partea lui Putin, practic pentru a încerca să sperie”, a declarat McCaul la emisiunea Fox News Sunday. „Aceste bombe nucleare tactice sunt îngrijorătoare”.

Putin denunță o „axă” occidentală

Putin a declarat că președintele belarus Alexander Lukașenko a cerut de mult timp desfășurarea. Nu a existat o reacție imediată din partea lui Lukașenko.

Deși armata belarusă nu a luptat în mod oficial în Ucraina, Minskul și Moscova au legături militare strânse. Anul trecut, Minskul a permis Moscovei să folosească teritoriul belarus pentru a trimite trupe în Ucraina.

Duminică, Putin a negat, de asemenea, că Moscova creează o alianță militară cu Beijingul și a afirmat, în schimb, că puterile occidentale construiesc o nouă „axă” similară parteneriatului dintre Germania și Japonia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

El a descris adesea războiul din Ucraina ca fiind o luptă a Moscovei împotriva unei Ucraine aflate în ghearele presupușilor naziști, sprijinită de puterile occidentale care amenință Rusia, potrivit reuters.com.

Ucraina, care a făcut parte din Uniunea Sovietică și care a suferit la rândul ei distrugeri din partea forțelor lui Hitler, respinge aceste paralele ca fiind pretexte false pentru un război de cucerire.

Pe câmpul de luptă, forțele rusești au lovit obiective militare în regiunile Harkov, Donețk, Zaporizhzhia și Kherson, provocând pierderi semnificative în rândul ucrainenilor, a declarat duminică Ministerul rus al Apărării.

Agenția rusă de știri TASS a citat duminică o sursă din cadrul forțelor de ordine și al serviciilor de urgență, care a declarat că o dronă operată de Ucraina a provocat o explozie în centrul orașului rusesc Kireyevsk din regiunea Tula, rănind trei persoane și deteriorând trei clădiri rezidențiale.

Rusia a declarat în trecut că drone ucrainene au zburat pe teritoriul său și au provocat daune infrastructurii civile, afirmație pe care Kievul o neagă.

Șeful Statului Major prezidențial ucrainean, Andriy Yermak, a declarat că forțele ruse au distrus două clădiri de apartamente într-un atac cu rachete asupra orașului Avdiivka din estul regiunii Donețk. El a precizat că nu au existat victime.

Statul Major General al Ucrainei a declarat duminică că forțele ucrainene au respins 85 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore pe frontul de est, inclusiv în zona Bakhmut, scena unor lupte brutale în ultimele luni. Reuters nu a putut verifica imediat rapoartele de pe câmpul de luptă.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.