Lumea la zi

Vladimir Putin este slăbit de criza militară din Ucraina! Revista Presei Internaționale

Presa Internationala Sursa foto DB Schenker
Sursa foto: DB Schenker

Președintele rus este constrâns de situația actuală din Ucraina. Armata ucraineană are un „avans fulgerător”, așa cum este numit în presa internațională de cotidianul spaniol El Mundo. Acțiunile viitoare ale armatei ruse fiind fără precedent , conform Financial Times: „Să vezi trupe rusești retrăgându-se în mare grabă din Ucraina e un lucru uluitor – și totuși, n-ar trebui să fie și surprinzător întrucât războiul a mers prost pentru Rusia încă de la început”. Cotidianul avertizează că „după eșecurile Rusiei începe o fază nouă și periculoasă a conflictului, mai degrabă decât să accepte înfrângerea, Putin ar putea încerca să escaladeze conflictul”.

Întreaga lume este sub amenințarea deciziilor lui Vladimir Putin, după cum explică Wall Street Journal principalele riscuri: „Putin ar putea să provoace NATO pentru a o forţa să se angajeze în conflict, să convingă China să îl ajute militar și să recurgă la arme chimice sau la forța nucleară”. Exemplele oferite de The Guardian evidențiază capacitatea Rusiei de „a se răzbuna”, anume „pana de curent” pe care a creat-o în zonele locuite din Harkiv prin atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

Problemele lui Putin din prezent

Vladimir Putin are mai multe de tras, deoarece „problemele lui nu sunt doar pe câmpul de luptă” după cum scrie POLITICO, explicând criza care s-a creat pe internet în rândul „bloggerilor foarte cunoscuți, devotați regimului de la Kremlin, membri ai unor centre de analiză politică și politicieni care au lansat un nivel foarte crescut de critică la adresa competenței ofițerilor superiori ruși”. Ulterior fiind postat și în Newsweek: „Putin primește riposta bloggerilor”, unde este prezentat de ce internauții proruși s-au întors împotriva lui Vladimir Putin. Aceștia, speriați de „victoriile recente ale ucrainenilor i-au cerut lui Putin să investească mai mult în război.”

„Vladimir Putin este slăbit de criza militară din Ucraina”, consideră publicația Le Monde. Președintele Rusiei a fost luat în vizor de de mai mulți deputați municipali din Moscova care au solicitat demiterea acestuia, lucru care nu înseamnă prea mult pentru lider, însă populația prin aceste gesturi este clar că vrea să oprească această campanie militară care durează de prea mult timp, explică Le Monde. Revolta s-a extins și în cercurile naționaliste, după eșecul armatei ruse în Harkiv. „Prin crearea unor diviziuni, inclusiv între susținătorii regimului, războiul supune sistemul politic rus la cel mai serios test de stres de la primul val de proteste organizat de opoziție în 2012”, mai dezvăluie Le Monde. 

Franța și România exportă cereale ucrainene

Între România și Franța s-a creat un acord care prevede facilitarea exportului de cereale ucrainene, potrivit La Tribune. Ministrul delegat pentru Transporturi, Clément Beaune declară că „aceste cereale vor merge spre Europa şi spre ţările în curs de dezvoltare, în special din Mediterană, cei care au nevoie de ele pentru a-și rezolva problemele alimentare şi care abia supravieţuiesc”. Toată această mobilizare este creată în urma unei amenințări a președintelui rus Vladimir Putin, care a împărtășit că are de gând să reducă exporturile de cereale prin Marea Neagră, susținând că cea mai mare parte a cerealelor plecate din Ucraina ajung pe piețele Uniunii Europene în loc să ajungă în țările în curs de dezvoltare, detaliază Politico. Publicația mai notează că potrivit unui buletin al serviciului de informații al Ministerului britanic al Apărării, „Rusia promovează o campanie deliberată de dezinformare, încercând să se degreveze de orice responsabilitate cu privire la problemelor legate de nesiguranța alimentară generate în lume, să discrediteze Ucraina și să minimizeze opoziția față de invazia sa”.

România, mai bine decât Ungaria

Napi Gazdasag de la Budapesta, în urma unei analize care arată că rata anuală a inflaţiei din România a fost în august de 15,3%, iar în Ungaria a fost mai mare, și anume 15,6%, este considerat că „România stă mai bine decât Ungaria”.

Conform cotidianului Magyar Nemze, contele Tibor Kálnoky, cel care l-a găzduit ani la rând pe actualul monarh britanic în castelul său de la Micloșoara, are un mesaj pentru rege în urma evenimentului fără precedent care s-a întâmplat la Castel. „Regele Charles al III-lea care a demonstrat de zeci de ani că este atașat de natura și locuitorii Transilvaniei sper că va continua şi în calitate monarh să viziteze această regiune, oferind ocazia de a-l întâmpina cu aceeași respectuoasă familiaritate cu care l-am văzut traversând pajiștile noastre înflorite, vizitând satele prietenoase și oprindu-se să discute cu sătenii” a spus Tibor Kálnoky exprimându-și totodată regretul cu privire la moartea reginei Elisabeta a II.

„Într-un sat săsesc din Transilvania, Regele Charles al Marii Britanii este un bun vecin”, notează și Reuters, publicând o amplă descriere  despre Viscri, un sat preferat de regele Charles și fundația de caritate înființată de acesta.