Lumea la zi

Vladimir Putin desființează clasa de mijloc. Moscova investește în armată și în cei mai săraci ruși

Vladimir Putin, președintele Rusiei Sursa foto Kanal D
Presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, Sursa foto: Kanal D

În timp ce pentru sprijinul pentru armată nu s-a precupețit nimic, președintele rus Vladimir Putin i-a recompensat pe cei mai nevoiași ruși, extinzând ajutoarele pentru familii. Soldații care luptă în Ucraina primesc, de asemenea, o plată conisderabil mai mare decât valoarea salariului mediu de subzistență pe un an în Rusia.

Stimularea beneficiilor sociale a crescut veniturile celei mai sărace clase a populației ruse de peste două ori mai mult decât rata inflației, fiind singurul grup care se descurcă atât de bine. În prezent, Rusia alocă aproximativ două treimi din bugetul său pentru apărare, securitate și programe sociale.

„Statul îi vizează pe cei săraci și pe cei aproape săraci”, a declarat Natalya Zubarevich, specialist în economia regiunilor rusești la Universitatea de Stat din Moscova. „Pentru clasa de mijloc, mesajul este: «La revedere, băieți, sunteți pe cont propriu!»”, a mai precizat specialistul.

Politicia socială promovată de președintele Vladimir Putin a ajutat la reducerea numărului de persoane care trăiesc sub nivelul oficial de subzistență – definit ca un venit mai mic de aproximativ 186 de dolari pe lună – cu 700.000 de persoane într-un an, potrivit celor mai recente statistici disponibile pentru al treilea trimestru.

Sprijinul pentru familiile cu copii a devenit o prioritate atât de mare încât Anton Siluanov, ministrul de Finanțe al Rusiei, a declarat că ar prefera să retragă finanțarea pentru drumuri sau infrastructură decât să facă un compromis în ceea ce privește asistența acordată celor care reprezintă cea mai mare parte a săracilor.

Poziția fiscală a Rusiei rămâne relativ solidă

Generozitatea politicilor sociale face parte dintr-un impuls fiscal mai mare decât se estima inițial. Dar care a fost esențial pentru a susține o economie pe cale să se contracte ani consecutivi pentru prima dată în aproape trei decenii.

În a doua jumătate a anului trecut, Rusia a cheltuit puțin peste 1.000 de miliarde de ruble (15 miliarde de dolari) pentru a ajuta familiile cu copii și încă aproximativ 400 de miliarde de ruble pentru pensii, sume pe care Siluanov a declarat că se așteaptă să le dubleze în 2023.

Cu toate acestea, poziția fiscală a Rusiei rămâne relativ solidă, chiar și cu deficitul în creștere, dar dacă plafonarea prețului impusă de SUA și aliații săi la țițeiul rusesc în acest an se dovedește eficientă, este posibil ca presiunea asupra bugetului să crească. Mai ales că, potrivit estimărilor economiștilor, cheltuielile pentru persoanele din armată, inclusiv voluntarii și cei care au fost mobilizați, ar putea totaliza aproximativ 1.100 de miliarde de ruble pe an.

Puterea de cumpărare scade, dar sunt mai puțini săraci

Ajutorul compensează cu greu sărăcirea generală pe care Rusia a suferit-o în aproape un an de la invazie. Mai mult de o treime din populație a început să cheltuiască mai mult pe mâncare, potrivit unui sondaj de stat, iar veniturile disponibile reale au scăzut timp de trei trimestre consecutive.

„Populația în ansamblu devine mai săracă, dar sunt din ce în ce mai puțini săraci„, a declarat Evgeny Gontmakher, economist și fost oficial guvernamental.

Războiului a afectat atât de mult clasa de mijloc, încât aceasta nu mai cuprinde acum mai mult de 10% din populație, potrivit lui Gontmakher. Sute de mii de persoane care aveau mijloacele necesare pentru a părăsi Rusia au sfârșit prin a fugi, în două valuri, lăsând în urmă adesea proprietăți și locuri de muncă.

Vladimir Putin acordă stimulente pentru înrolare

Pe lângă faptul că își asigură loialitatea din partea rușilor cei mai defavorizați, care constituie de mult timp nucleul electoratului lui Vladimir Putin, guvernul rus creează stimulente pentru ca oamenii să se înroleze în armată. O măsură stringent necesară în condițiile în care Moscova este nevoită să apeleze la condamnați și să folosească mercenari pentru a suplini lipsa gravă de personal din Ucraina.

La sfârșitul lunii decembrie, Putin a ordonat plata a 5 milioane de ruble familiilor soldaților uciși în Ucraina, suficient pentru a cumpăra un apartament în multe părți ale Rusiei. Veteranii care au suferit o rană sau o traumă vor primi 3 milioane de ruble.

Cei mai săraci profită de război ca de o scăpare rapidă de greutăți și de împrumuturi pe care nu le pot rambursa, potrivit lui Natalya Zubarevich. „Oamenii merg adesea la război din cauza sărăciei. Este o modalitate de a se elibera”, a mai precizat specialistul în economia regiunilor rusești la Universitatea de Stat din Moscova, citat de japantimes.co.jp.