Infofinanciar > Lumea la zi > Toată lumea fuge din Federația Rusă. Rușii fac din Thailanda un refugiu în timp ce războiul din Ucraina intră în al doilea an
Lumea la zi

Toată lumea fuge din Federația Rusă. Rușii fac din Thailanda un refugiu în timp ce războiul din Ucraina intră în al doilea an

comisarul.ro
FOTO:comisarul.ro

Rușii cumpără proprietăți în țări din Asia de sud-est pentru a evita recrutarea și ravagiile economice ale războiului. De la invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, un număr tot mai mare de ruși au văzut în Thailanda un bilet spre o nouă viață.

Zeci de mii de ruși care speră să evite amenințarea conscripției și ravagiile economice ale războiului au călătorit în regat în anul care a trecut de la invazie, mulți dintre ei căutând o nouă casă.

În Phuket, o populară insulă stațiune turistică, rușii cumpără apartamente cu jumătate de milion de dolari sau mai mult pentru a-și facilita relocarea sau pentru a le oferi o rampă de aterizare pentru un moment viitor când s-ar putea simți forțați să își părăsească patria.

Phuket adăpostește un sfert de milion de cetățeni ruși

Între 1 noiembrie 2022 și 21 ianuarie 2023, peste 233.000 de ruși au sosit în Phuket, potrivit datelor de la Aeroportul Internațional Phuket, ceea ce îi face să fie de departe cel mai mare grup de vizitatori.

Phuket a fost mult timp o evadare favorită din iarna aspră a Rusiei, dar vânzările de proprietăți au crescut de când președintele Vladimir Putin a ordonat în septembrie prima mobilizare în timp de război a Moscovei de la cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce sugerează că mulți dintre cei care sosesc intenționează să rămână mult peste durata unei vacanțe obișnuite.

„Clienții mei sunt în mare parte tineri, de 30-35 de ani… sunt clienți bogați, cu bugete mari”, a declarat pentru Al Jazeera, Sofia Malygaevareal, un agent imobiliar din Phuket, originar din Rusia. „O mulțime de oameni au decis să se mute în Phuket de la trei sau șase luni… până la un an.”

Chiriile s-au scumpit chiar și de trei ori

Pentru a rămâne pe insula idilică, rușii care sosesc au nevoie de case, școli, locuri de muncă și vize, ceea ce necesită timp în Thailanda, unde obținerea dreptului de rezidență pe termen lung poate fi dificil de obținut.

Pentru mulți dintre nou-veniții hotărâți să schimbe o casă pe picior de război cu o viață sub soarele thailandez, banii nu reprezintă o problemă. Agenții imobiliari din zonele dominate de ruși de pe insulă spun că afluxul de vizitatori bogați, alimentat de conștientizarea tot mai mare a faptului că războiul nu are un sfârșit la vedere, pe măsură ce intră în al doilea an, a dus la creșterea prețurilor la niveluri record.

Apartamentele de lux care până de curând puteau fi închiriate cu aproximativ 1.000 de dolari pe lună pot ajunge acum la prețuri de trei ori mai mari. Între timp, vilele extravagante de pe piață, care costă 6.000 de dolari sau mai mult, sunt rezervate cu până la un an în avans.

Piața cumpărătorilor este la fel de fierbinte. În 2022, rușii au cumpărat aproape 40 la sută din toate condominiile vândute străinilor în Phuket, potrivit Thai Real Estate Information Center (REIC). Achizițiile rușilor s-au ridicat la 25 de milioane de dolari în vânzări, de câteva ori mai mult decât suma cheltuită de cetățenii chinezi, următorul cel mai mare grup de cumpărători, potrivit REIC.

Tinerii ruși cheltuie o avere pentru a fugi din calea războiului

Unii cumpărători au cheltuit peste 500.000 de dolari pe case de lux pe plan, pe malul mării, potrivit agențiilor imobiliare locale. „Situația s-a schimbat acasă”, a declarat Malygaevareal, referindu-se la condițiile economice dificile din Rusia. „Oamenii care au bani vin în străinătate și sunt gata să plătească bani pentru școala internațională, care costă mai puțin decât în Moscova”.

Un agent de turism rus din Phuket, care a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului, a declarat că unii ruși au sosit cu bilete dus și vize turistice. „Ei, pur și simplu nu se întorc acasă… sunt aici pentru a scăpa de recrutare.”

Afluxul masiv de ruși se reflectă, de asemenea, în alte zone turistice populare, cum ar fi Koh Samui, a doua cea mai mare insulă a Thailandei, și stațiunea Pattaya de pe coasta de est, unde există de ani de zile o comunitate rusă importantă concentrată în orașul de plajă Jomtien.

„Mai mulți ruși s-au mutat în Pattaya din octombrie. Sunt mai ales cupluri tinere care se tem pentru siguranța lor”, a declarat pentru Al Jazeera Mikhail Ilyin, preotul șef al Bisericii Ortodoxe Ruse All Saints din Pattaya.

Impactul invaziei lui Putin funcționează în ambele sensuri

Dar, o maseuză thailandeză în vârstă de 40 de ani, a declarat că și-a părăsit locul de muncă la un centru spa de lux din Moscova în momentul în care rubla s-a prăbușit, iar valoarea salariului ei, care era generos după standardele thailandeze – s-a prăbușit. Dar și-a găsit un nou loc de muncă în Jomtien, unde abilitățile sale lingvistice rare îi atrag pe clienții ruși care se repetă.

„Femeile îmi spun că sunt disperate să își convingă soții, iubiții sau copiii să vină aici să rămână”, a spus ea, cerând să i se spună doar prenumele. „Așa că vin mai întâi aici, găsesc case și încearcă să facă vize pentru bărbații lor”.

Vizele, însă, nu mai sunt la fel de ușor de obținut ca înainte, după ce în noiembrie a fost descoperit un scandal major în care poliția thailandeză de imigrare a ajutat mafia chineză să aducă mii de persoane în Thailanda prin intermediul unor scheme false de muncă și voluntariat.

Acest lucru înseamnă că rușii care își pot permite sunt nevoiți să solicite vize scumpe de proprietate imobiliară, cunoscute sub numele de „Elite Card”, care permit un sejur pe termen lung pentru o familie pentru aproximativ 25.000 de dolari.

Localnicii din Phuket se tem că rușii le-ar putea ocupa locurile de muncă

„Nu este atât de ușor pe cât cred ei să locuiești pe termen lung aici”, a declarat preotul IIyin. „Unii se gândesc să se întoarcă, deoarece nu mai au opțiuni”. Fluxul de ruși și de bani ruși în Thailanda generează, de asemenea, resentimente în unele părți, potrivit aljazeera.com.

În Phuket, care a fost afectat în mod special de prăbușirea turismului mondial din cauza pandemiei COVID-19, unele întreprinderi locale din turism și-au exprimat furia în legătură cu presupusele locuri de muncă ocupate de ruși. Operatorii din turism s-au plâns de șoferii de taxi ruși care își transportă compatrioții în jurul insulei și conduc grupuri de turiști în jurul orașului istoric vechi din Phuket, adesea fără permisele sau vizele necesare.

La începutul acestei luni, Bhummikitti Ruktaengam, președintele Asociației de Turism din Phuket, s-a plâns de perspectiva ca rușii să taie din mijloacele de trai ale localnicilor. „Dacă este adevărat că ne iau locurile de muncă în propria noastră casă, nu putem permite ca acest lucru să se întâmple”, a scris Ruktaengam pe pagina sa de Facebook.