Infofinanciar > Lumea la zi > Mai rezistă Bahmut-ul? Evgheni Prigojin, liderul Wagner, deplânge faptul că războiul i-a redus efectivul de mercenari
Lumea la zi

Mai rezistă Bahmut-ul? Evgheni Prigojin, liderul Wagner, deplânge faptul că războiul i-a redus efectivul de mercenari

Militarii ucraineni au montat un mortier pentru a-l lansa spre pozițiile trupelor rusești, la periferia orașului Bahmut; sursă foto: kanald.ro
foto: kanald.ro

Șeful mercenarilor Wagner a precizat astăzi că în urma luptelor de pe frontul din Ucraina din zona Bahmutului, trupele ucrainene au înregistrat pierderi masive în ceea ce privește numărul de soldați efectivul  numărului de mercenari care  a fost „subțiat” semnificativ.

„Bătălia pentru Bahmut de acum a distrus deja practic armata ucraineană și, din nefericire, a afectat grav și compania militară privată Wagner”, se arată într-o postare pe canalul de Telegram a liderului Wagner, Evgheni Prigojin.

Războiul subțiază trupele lui Evgheni Prigojin

Afirmația vine la puțin timp după ce liderul instalat în fruntea trupelor a declarat că forțele armate ale Federației Ruse, în ciuda ofensivei ucrainene, avansează și au capturat aproape în totalitate controlul asupra uzinei metalurgice din zonă. Bahmut este un oraș minier din sudul Ucrainei, în regiunea Donețk și la ora actuală este scena unor lupte acerbe date de trupele lui Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Ambele tabere implicate cataloghează luptele ca fiind adevărate „mașini de tocat oameni”.

Denis Pușilin, pus la comanda trupelor ruse a declarat că majoritatea companiilor militare s-au retras de la fabrica de metale AZOM din regiunea vestică a râului Bahmuțka. „Lucrul important aici a fost de a elibera zona industrială de la fabrica în sine. Practic, se poate spune că acest lucru a fost făcut acum, băieții doar terminând luptătorii (ucraineni) de acolo care au rămas doar în grupuri izolate”, a precizat Pușilin pentru televiziunea de stat rusă.

Însă, afirmațiile acestuia nu au fost confirmate și de partea ucraineană care a precizat că situația frontului din Bahmut se stabilizează, iar ofensiva de iarnă își pierde din intensitate. În nota de informare emisă marți seara, comandamentul militar ucrainean a confirmat parțial afirmația în sensul că Rusia a desfășurat atacuri însă, trupele lui Zelenski au rămas pe poziții și au respins atacurile.

Atacurile Rusiei și-au pierdut din intensitate

De asemenea, purtătorul de cuvânt al comandamentului de est la Ucrainei, Serhii Cherevati a precizat la rândul său că situația din proximitatea Bahmut-ului a rămas „dinamică”.

Astăzi, ministrul britanic al Apărării a lăsat de înțeles că luptele continuă în Bahmut, însă, atacurile Moscovei și-au redus din intensitate față de ultimele săptămâni.

„Una dintre principalele realizări ale recentelor operațiuni ucrainene a fost probabil respingerea luptătorilor ruși din Grupul Wagner de pe ruta 0506. Acest drum de țară minor a devenit o linie de aprovizionare critică pentru apărătorii ucraineni. Anterior, Wagner se afla la câteva sute de metri de acest traseu” au afirmat experții britanici.

În altă ordine de idei, ministrul britanic de Apărare a radiografiat situația frontului din regiunea Bahmut. Trei sferturi din oraș este încercuit de trupele Wagner în timp ce forțele ruse ar fi format un semicerc la Adviika.

Federația Rusă a înregistrat pierderi masive în urma atacurilor din regiunea amintită. La începutul acestei săptămâni Ministerul britanic al Apărării a precizat că un regiment a pierdut o mare parte din tehnica militară blindată, potrivit observsatornews.ro.