Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin a mers în Ucraina! Liderul de la Kremlin, întâlnire strategică în Herson
Lumea la zi

Vladimir Putin a mers în Ucraina! Liderul de la Kremlin, întâlnire strategică în Herson

Vladimir Putin
Credit imagine: News.ro

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu comandanții săi din două regiuni din Ucraina pe care Moscova susține că le-a anexat, în timp ce forțele rusești au intensificat marți bombardamentele de artilerie grea și atacurile aeriene asupra orașului ucrainean devastat Bahmut.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat trupele din orașul estic Avdiivka, la aproximativ 70 km sud-vest de Bahmut, și a fost informat cu privire la situația de pe câmpul de luptă, a declarat biroul său.

Kremlinul a declarat că Vladimir Putin a participat luni la o reuniune a comandamentului militar în regiunea Herson din sudul Ucrainei și a vizitat un sediu al gărzii naționale din estul Luhansk.

Putin a ascultat rapoarte de la comandanții forțelor aeropurtate și ai grupului de armată Dnieper, precum și de la alți ofițeri superiori care l-au informat cu privire la situația din regiunile Herson și Zaporizhzhia din sud.

Nici ministrul Apărării, Serghei Șoigu, nici șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, nu s-au alăturat lui Putin în călătoria sa, ca măsură de precauție de securitate, a precizat Kremlinul.

Putin este ridiculizat de adversari?

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, Mykhailo Podolyak, a intrat pe Twitter pentru a ironiza călătoria lui Putin ca pe un „tur special al autorului crimelor în masă din teritoriile ocupate și ruinate pentru a se bucura pentru ultima oară de crimele slugilor sale”.

Kievul și Occidentul acuză forțele rusești de comiterea de crime de război pe teritoriul ucrainean ocupat, ceea ce Moscova neagă.

Herson, Zaporizhzhia, Luhansk și Donețk sunt cele patru regiuni pe care Putin le-a proclamat anexate în septembrie anul trecut, în urma a ceea ce Ucraina a declarat că au fost referendumuri false. Forțele rusești controlează doar parțial cele patru regiuni.

Trupele rusești s-au retras din orașul Herson, capitala regiunii, în noiembrie anul trecut, și și-au întărit pozițiile pe malul opus al râului Dnipro, anticipând o contraofensivă ucraineană în această primăvară.

În timp ce numeroși lideri occidentali au ajuns la Kiev pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski de la invadarea forțelor rusești în urmă cu 14 luni, Putin a vizitat rareori părțile din Ucraina aflate sub control rusesc.

Luna trecută, el a vizitat Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și orașul Mariupol din sud-estul regiunii Donețk.

O ofensivă de iarnă a Rusiei nu a reușit să facă prea multe progrese, iar trupele sale au fost împotmolite într-o serie de bătălii în est și sud, unde progresele au fost progresive și au avut un cost uriaș pentru ambele părți.

Luptele au făcut ravagii în Bahmut și în jurul acestuia în regiunea Donețk timp de luni de zile, forțele ucrainene rezistând în ciuda afirmațiilor regulate ale Rusiei de a fi cucerit orașul.

„În prezent, inamicul își intensifică activitatea artileriei grele și numărul de lovituri aeriene, transformând orașul în ruine”, a declarat marți comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Syrskyi. Capturarea lui Bahmut ar putea oferi Rusiei o piatră de hotar pentru a avansa spre două orașe mai mari pe care le râvnește de mult timp în regiunea Donețk – Kramatorsk și Sloviansk.

Șeful grupului de mercenari Wagner, care a fost vârful de lance al încercării Rusiei de a cuceri Bahmut, a declarat luna aceasta că luptătorii săi controlează peste 80% din oraș. Armata ucraineană a negat acest lucru.

Rusia susține că „operațiunea sa militară specială” din Ucraina, lansată la 24 februarie anul trecut, a fost necesară pentru a-și proteja securitatea împotriva a ceea ce consideră a fi un Occident ostil și agresiv.

Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia duce un război neprovocat, menit să acapareze teritorii.

Cu ocazia vizitei sale de marți la Avdiivka, biroul lui Zelenski a declarat că acesta a înmânat distincții trupelor sale, spunându-le: „Am onoarea de a mă afla astăzi aici, pentru a vă mulțumi pentru serviciile voastre, pentru că ați apărat pământul nostru, Ucraina, familiile noastre”, titrează publicația internațională Reuters.

Rusia este în bătaia puștii Grupului celor Șapte?

O reuniune a miniștrilor de externe din cadrul Grupului celor Șapte, desfășurată în Japonia, a condamnat marți un plan rusesc de a amplasa arme nucleare cu rază de acțiune mai scurtă, așa-numitele arme nucleare tactice, în Belarus, un aliat al Moscovei care se învecinează cu Ucraina.

Într-un comunicat emis la sfârșitul unei reuniuni de trei zile în Japonia, miniștrii de externe ai G7 au declarat: „Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei și amenințarea acesteia de a desfășura arme nucleare în Belarus sunt inacceptabile. Orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia ar fi întâmpinată cu consecințe grave”, au spus ei.

G7 grupează Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Canada, care au impus sancțiuni economice Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina.

Războiul din Ucraina a ucis zeci de mii de oameni, a nivelat orașe, a forțat milioane de oameni să își părăsească locuințele și a zguduit ordinea globală de securitate, inclusiv prin faptul că a determinat Rusia să își întărească legăturile cu actorii non-occidentali, în special cu China.

Ministrul rus al apărării, Șoigu, i-a spus omologului său chinez Li Shangfu, în timpul discuțiilor de marți de la Moscova, că cooperarea militară a țărilor lor este o forță „stabilizatoare” în lume și ajută la reducerea șanselor de conflict.

Li a declarat că deplasarea sa a avut ca scop să arate lumii că China intenționează cu fermitate să își consolideze cooperarea strategică cu Rusia, a relatat agenția de știri TASS.

Beijingul s-a abținut să critice invazia lui Putin în Ucraina.

Între timp, ministerul japonez al apărării a declarat că a trimis un avion de vânătoare ca răspuns la ceea ce a spus că sunt avioane rusești care adună informații deasupra mărilor din apropierea Japoniei. Anterior, Rusia a declarat că două dintre bombardierele sale strategice – care sunt capabile să transporte focoase nucleare – au efectuat zboruri de patrulare deasupra Mării Okhotsk și a Mării Bering, în Orientul Îndepărtat al Rusiei.