Infofinanciar > Lumea la zi > Vladimir Putin a luat la ochi anumiți lideri politici! Olaf Scholz: „Putin nu m-a amenințat”
Lumea la zi

Vladimir Putin a luat la ochi anumiți lideri politici! Olaf Scholz: „Putin nu m-a amenințat”

Scholz si Putin, Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

Oficialul german a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu l-a amenințat niciodată, nici pe el, nici pe Germania, în urma afirmațiilor lui Boris Johnson potrivit cărora liderul de la Kremlin l-ar fi amenințat pe fostul prim-ministru britanic cu un atac cu rachete.

„Putin nu m-a amenințat pe mine sau Germania” în conversațiile telefonice pe care cancelarul le-a avut cu liderul rus, a declarat Olaf Scholz pentru ziarul german Bild într-un interviu publicat duminică.

Putin, amenințări directe la adresa lui Boris Johnson

Într-un documentar britanic difuzat săptămâna trecută, Johnson a dezvăluit că Putin l-a amenințat într-o lungă convorbire telefonică în februarie 2022, chiar înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. 

„A spus ‘Boris, nu vreau să te rănesc, dar, cu o rachetă, ar dura doar un minut’ ceva de genul ăsta”, a spus Boris în documentar, referindu-se la  Vladimir Putin.

Fostul premier britanic a spus că amenințarea liderului rus „joacă împreună” cu încercările de a-l determina să negocieze în privința Ucrainei. Kremlinul a negat orice amenințare.

Presat în interviul acordat de Bild dacă Scholz a primit și el amenințări similare în timpul convorbirilor telefonice cu liderul rus, cancelarul a spus „nu”.

Scholz, printre preferații lui Vladimir Putin?

În convorbirile sale telefonice cu Putin, „îi spun foarte clar lui Putin că Rusia este singura responsabilă pentru război. În conversațiile noastre telefonice, pozițiile noastre foarte diferite privind războiul din Ucraina devin foarte clare”, a declarat Scholz. 

Cancelarul a negat, de asemenea, că decizia Germaniei de a livra tancuri Leopard 2 Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa Rusiei.

El a spus că Germania livrează tancuri de luptă statului aflat în război, alături de alți aliați, inclusiv SUA, pentru ca Kievul „să se poată apăra singur”.

„Această abordare comună previne o escaladare a războiului”, a spus Scholz, conform politico.eu.

Rusia nu-l va ucide pe Volodimir Zelenski

Comentariile lui Scholz vin în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că „situația se înăsprește” pe linia frontului războiului din estul țării. Moscova aruncă „din ce în ce mai multe forțe pentru a sparge apărarea noastră. Acum, este foarte dificil în Bakhmut, Vuhledar, lângă Lyman și în alte direcții”, a declarat Zelenski în discursul său nocturn de sâmbătă seara târziu.

Ministerul britanic al Apărării a declarat duminică că Bakhmut „este din ce în ce mai izolat” în urma avansurilor rusești în zonă. 

„Cele două drumuri principale de intrare în oraș pentru apărătorii ucraineni sunt probabil acum amândouă amenințate de foc direct, în urma avansurilor rusești”, a declarat ministerul într-un tweet.

În timp ce bătăliile fac ravagii în estul Ucrainei, un prim mediator între Rusia și Ucraina la începutul războiului,fostul premier israelian, Naftali Bennett, a dezvăluit că Putin, la începutul invaziei, a promis că nu-l va ucide pe Zelenski. Într-un interviu cu Associated Press publicat duminică, Bennett a declarat că, în timpul unei vizite la Moscova în martie 2022, l-a întrebat pe Putin dacă Kremlinul plănuia să încerce să-l ucidă pe liderul ucrainean.

„A spus „Nu-l voi ucide pe Zelenski”. Atunci i-am spus ‘Trebuie să înțeleg că îmi dai cuvântul tău că nu-l vei ucide pe Zelenski’. El a spus ‘Nu îl voi ucide pe Zelenski”, a declarat Bennett pentru AP. Acesta a declarat în continuare faptul că după întâlnire, l-a sunat pe Zelenski pentru a-l informa despre comentariile lui Putin.

Kremlinul a negat anterior afirmațiile ucrainene potrivit cărora Rusia ar fi intenționat să-l asasineze pe Zelenski.