Infofinanciar > Vocile afacerilor > Vladimir Ester, CTO ClusterPower: „Am construit primul centru de date hiperscalabil din România”
Vocile afacerilor

Vladimir Ester, CTO ClusterPower: „Am construit primul centru de date hiperscalabil din România”

Vladimir Ester, ClusterPower

Începând de anul trecut, România a intrat în lumea bună a industriei mondiale a centrelor de date odată cu inaugurarea Data Center-ului Cluster Power de la Craiova, primul centru de date hiperscalabil nu doar din România, ci chiar din regiune.

Centrul de date Cluster Power se remarcă atât prin dimensiune, cât și prin numeroasele premiere tehnologice pe care și le-a trecut în palmares chiar de la lansare.

„Pe de o parte, am construit primul centru de date hiperscalabil din România, cu o capacitate de până la 200 MW, iar pe de altă parte am fost printre primii din industria centrelor de date, cel puțin la nivel european, dacă nu chiar global, care au implementat o soluție inovatoare pentru partea de energie. Ne producem energia în interiorul campusului, folosind un mix de până la 25% hidrogen, ca sursă primară de energie și colectăm căldura reziduală pentru a produce partea de răcire. Astfel reușim să atingem un indicator PUE de 1.1, în condițiile în care, la nivel global, media este 1.6. Cu alte cuvinte, pentru 1KW de echipament IT consumat, clienții noștri mai au nevoie doar de 0.1KW pentru răcire. Nu în ultimul rând, Data Centerul a obținut certificarea Tier III din partea Uptime Institute, o altă premieră pentru România și pentru regiune, ceea ce confirmă nivelul foarte înalt de disponibilitate și redundanță a serviciilor furnizate de ClusterPower”, a explicat Vladimir Ester, CTO ClusterPower.

Un proiect realizat în timp record

În pofida dimensiunilor sale și a complexității tehnologice, proiectul centrului de date de lângă Craiova a fost realizat foarte rapid, comparativ cu proiectele similare din România, dar nu numai.

„Întregul proiect a fost realizat într-un timp record, în mijlocul pandemiei, într-un context dificil atât din punctul de vedere al lanțurilor de aprovizionare cât și din punctul de vedere al crizei sanitare. (…) Un proiect de această dimensiune presupune destul de multe provocări, zilnic, dar cele mai mari provocări au fost legate probabil de criza lanțurilor de aprovizionare. Am avut însă sprijinul tuturor producătorilor și distribuitorilor de echipamente implicați în proiect și am reușit să depășim cu bine aceste probleme”, a explicat reprezentantul centrului de date.

Potrivit acestuia, succesul inițiativei a fost asigurat prin armonizarea expertizei deținute de echipa ClusterPower în domeniile IT și energie regenerabilă și din necesitatea unei infrastructuri digitale care să contribuie la dezvoltarea unor proiecte de anvergura mare în România și în regiune. „Pe aceleași considerente am construit și strategia noastră de dezvoltare, care are ca elemente cheie eficiența energetică, scalabilitatea și securitatea datelor”, a precizat Vladimir Ester.

Dezvoltarea continuă și anul acesta

Pentru anul în curs, top managementul centrului de date de la Craiova și-a stabilit ca obiectiv continuarea dezvoltării afacerii, prin creșterea portofoliului de energie regenerabilă, astfel încât să continuăm Data Centrul să poată oferi clienților soluții de infrastructură digitală care folosesc energie verde.

„Vedem 2023 ca pe un an de creștere, în care dezvoltăm atât echipa internă, cât și proiectele și parteneriatele strategice începute anul trecut, cu focus pe clienții noștri actuali și viitori”, subliniază CTO-ul ClusterPower.

Potrivit acestuia, principalele evoluții tehnologice care se prefigurează în viitorul apropiat sunt reprezentate de creșterea exponențială a infrastructurii digitale și a cloudului, respectiv accelerarea tranziției de la infrastructurile informatice proprietare la cloud. La acestea se adaugă și revoluția AI, care a intrat în lumina reflectoarelor datorită fenomenului Chat GPT. În centrul de date ClusterPower au fost instalate aceleași echipamente utilizate de Open.AI și aceeași arhitectură și sunt deserviți deja clienți care dezvoltă soluții AI.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.