Infofinanciar > Info > Vizionar! Iohannis digitalizează pensionarii. Ce prevede legea promulgată astăzi
Info

Vizionar! Iohannis digitalizează pensionarii. Ce prevede legea promulgată astăzi

Klaus Iohannis, Sursă foto: CaleaEuropeană
Sursă foto: CaleaEuropeană

După ce legea a fost promulgată de către președintele Klaus Iohannis, pensionarii militari din România vor beneficia de acum înainte de noi avantaje, inclusiv posibilitatea de a primi taloanele de pensie și în format electronic, pe lângă varianta clasică a acestuia.

Pensionarii militari din România pot primi taloanele de pensie în format electronic la cerere, prin intermediul e-mail-ului sau prin intermediul contului online pe care aceștia îl pot deschide în portalul fiecărei case sectoriale.

Ce beneficii aduce noua lege foștilor militari

Legea promulgată de Klaus Iohannis modifică și completează articolul 67 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu scopul de a permite casele de pensii sectoriale să transmită taloanele de plată a drepturilor prevăzute de lege la domiciliul sau reședința pensionarului, în funcție de opțiunea acestuia.

Pe data de 7 martie, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat legea cu 276 de voturi „pentru”, un vot „împotrivă” și o abținere. Aceasta înseamnă că aproape toți deputații au fost de acord cu legea adoptată. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea articolului 67 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat a fost inițiat de mai mulți parlamentari PNL și PSD.

Fiecare pensionar român poate obține talonul de pensie electronic, care oferă beneficii suplimentare față de talonul fizic tradițional. Cu toate acestea, există o problemă cu distribuirea talonului de pensie electronic către pensionarii români, deoarece mulți dintre aceștia nu sunt conștienți de existența lui sau nu sunt familiarizați cu sistemul online. Talonul de pensie electronic ar trebui să reprezinte primul pas în direcția digitalizării sistemului național de pensii.

Cum poți obține talonul electronic de pensii

În plus, pensionarii care doresc să evite așteptarea primirii talonului de pensie prin poștă la domiciliu pot beneficia de talonul de pensie electronic. Cu toate acestea, procedura de obținere a talonului de pensie electronic poate fi considerată oarecum complicată, deoarece necesită cel puțin o vizită la Casa de Pensii.

Pentru a obține talonul de pensie electronic, pensionarii trebuie să urmeze următorii pași:

Pasul 1: Asigurați-vă că aveți o adresă de e-mail validă, cu nume și parolă.

Pasul 2: Accesați site-ul Casei Naționale de Pensii și deschideți un cont online, completând un formular disponibil pe site. După completarea formularului, site-ul va genera o cerere.

Pasul 3: Printați cererea și mergeți la Casa de Pensii pentru a verifica documentele și a activa contul. Acolo, veți primi și o foaie cu opt instrucțiuni, pentru a putea accesa contul online.

Pasul 4: După activarea contului, veți primi un link prin e-mail, care este valabil 72 de ore. Accesați link-ul și setați o parolă pentru contul dvs. Ulterior, veți primi o nouă cerere, care trebuie să fie printată, semnată, scanată și încărcată în platformă.

Pasul 5: Abia atunci veți putea obține talonul de pensie electronic, prin generarea documentului de informare.

Beneficiile talonului electronic

La finalul anului trecut, peste 11.000 de pensionari au făcut cerere pentru obținerea talonului de pensie electronic. Cu toate acestea, dintre cei peste cinci milioane de pensionari din România, doar jumătate primesc pensia pe card, iar numărul celor care optează pentru talonul de pensie electronic este încă destul de mic.

Procesul de obținere a talonului este extrem de dificil pentru mulți pensionari, însă acest document poate aduce beneficii în plus față de vechiul talon. Unul dintre acestea este un cod QR, care poate fi scanat la medicul de familie, în spital sau în timpul călătoriilor cu trenul, astfel încât pensionarii să nu mai fie nevoiți să aibă asupra lor vechiul talon de pensie. De asemenea, talonul electronic poate fi accesat mai rapid decât prin poștă și poate fi printat de pensionar, astfel încât să fie păstrat într-un loc sigur, scrie Antena 3 CNN.