Infofinanciar > Info > Vești bune. Românii ar putea ieși la pensie anticipat până în 2030
Info

Vești bune. Românii ar putea ieși la pensie anticipat până în 2030

pensie, libertatea.ro
Sursă: libertatea.ro

Românii din Arad s-ar putea pensiona cu doi ani mai devreme, fără penalizări. Legea inițiată de doi deputați PNL a trecut de votul Senatului și a fost depusă în Parlament. Pentru calificare, însă, trebuie să se îndeplinească anumite condiții.

În plus, Ordonanța 168/2022 stipulează faptul că punctul de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023, la 1.785 de lei.

Ce presupune legea

Legea conform căreia zeci de mii de români arădeni se pot pensiona mai rapid a primit un vot favorabil din partea Senatului, fiind inițiată de  deputații PNL Sergiu Bîlcea și Glad Varga, din Arad. Aceasta face referire la pensionarea anticipată a persoanelor expuse la poluarea creată de Combinatul Chimic Vladimirescu. De asemenea, aceștia trebuie să locuiască de peste 30 de ani în Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc. Doar în situația în care aceste condiții sunt îndeplinite, locuitorii Aradului se pot pensiona anticipat, cu doi ani mai devreme înaintea vârstei precizate în lege, fără penalizare.

Propunerea celor doi oficiali PNL a fost făcută pentru a extinde categoria de oameni ce beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare. Aceasta urmează să fie supusă la dezbateri în Camera Deputaților. Motivația de la baza acesteia constă în eliminarea discriminărilor la care sunt supuși oamenii din Arad, fiind expuși la emisiile de gaze și vapori toxici ce provin de la fostul Combinat de Îngrășăminte Chimice.

„Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o împreună cu Sergiu Bîlcea pentru a extinde categoria de persoane care beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare a fost adoptată de Senat cu majoritate de voturi. Urmează dezbaterile procedurale şi în Camera Deputaţilor, unde sper că va exista aceeaşi direcţie favorabilă adoptării, pentru că, practic, se elimină discriminarea oamenilor afectaţi de emisiile de gaze şi vapori provenite de la fostul Combinat de Îngrăşăminte Chimice din zona judeţului nostru”, a afirmat deputatul Glad Varga, preluat din observatornews.ro.

Motivația din spatele inițiativei

Sergiu Bîlcea a mai precizat că inițiativa preluată are ca scop facerea dreptății în dreptul locuitorilor din Arad, pentru a beneficia de opțiuni similare cu cele ale altor localități afectate de poluare.

Propunerea, vizează, însă, doar locuitorii zonelor afectate de toxicitatea emisă de Combinatul de Îngrășăminte Chimice, anume din Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc.

Expunerea la substanțe chimice nocive la interior sau exterior poate afecta grav sănătatea oamenilor, atacând sistemul cardiovascular, respirator și provocând alergii sau chiar cancer.

„Este un act de dreptate pentru locuitorii de aici, care trebuie să beneficieze de facilități similare cu alte localități afectate de poluare. Legislația prevede acest tip de facilități pentru zonele afectate de poluare, este și cazul celor din localitățile amintite. Sperăm să avem o lege favorabilă, care ajută foarte multe persoane din Arad, Vladimirescu, Horia, Cicir și Mândruloc”, a precizat Bîlcea.