Infofinanciar > Info > Klaus Iohannis, declarații noi cu privire la spațiul Schengen! Când este programată aderarea României
Info

Klaus Iohannis, declarații noi cu privire la spațiul Schengen! Când este programată aderarea României

Klaus Iohannis, Sursă foto: presidency.ro
Sursă foto: presidency.ro

Într-o conferință de presă comună cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, desfășurată luni la București, Președintele Klaus Iohannis a afirmat că mai multe state membre UE susțin aderarea României la spațiul Schengen și este optimist că problema va fi rezolvată până la sfârșitul acestui an. Cancelarul Germaniei, la rândul său, a subliniat că este de acord cu primirea României în spațiul Schengen, întrucât țara noastră îndeplinește toate criteriile de aderare.

„România a cerut să fie parte din Schengen încă de acum 12 ani şi a îndeplinit toate condiţiile solicitate, dar acest lucru nu a fost posibil pentru că, timp de mai mulţi ani, au existat foarte multe reţineri, în principal legate de statul de drept. Am fost în situația bună de a putea încheia MCV-ul în toamna anului trecut. Acest lucru a redat românilor speranţa că va exista un vot pozitiv, dar, din păcate, nu s-a întâmplat aşa”, a explicat în cadrul conferinței președintele Klaus Iohannis.

Problema migrației ilegale nu este relevantă pentru România

În luna decembrie, Consiliul Justiție și Afaceri Interne a organizat un vot, iar Austria nu a fost de acord cu aderarea României la spațiul Schengen. Însă, acest lucru nu ar trebui interpretat ca un vot împotriva României, așa cum susține partea austriacă. Mai degrabă, aceasta a fost o poziție menită să atragă atenția asupra migrației ilegale, care nu este o problemă relevantă în România, a mai precizat președintele.

Președintele Klaus Iohannis a adăugat că anumite probleme legate de aderarea la spațiul Schengen au fost deja rezolvate, iar România a propus un proiect-pilot care va fi implementat la granița cu Serbia. Acest proiect va demonstra modul în care problema migrației ilegale poate fi gestionată cu succes.

România este pregătită să intre în Schengen

„Credem că problema aderării României la Schengen trebuie rezolvată în acest an, pentru că suntem pregătiți și pentru că anul viitor e an electoral. Rămânem foarte conectaţi la problemă. România are sprijin masiv din partea statelor UE şi credem că, până la finalul acestui an, chestiunea poate fi rezolvată pozitiv”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, cancelarul german Olaf Scholz a făcut o declarație referitoare la aderarea României la spațiul Schengen și la gestionarea migrației ilegale.

„Sprijin cu putere această aderare şi sper să aibă loc anul acesta. Nu spun asta doar aici, ci şi în multe capitale şi în discuţiile de la Bruxelles voi vorbi, ca ei să accepte acest pas. România a îndeplinit condiţiile şi avem nevoie de graniţe sigure şi o abordare bună a mingranţilor şi trebuie făcut acest lucru”, a afirmat Olaf Scholz, citat de B1TV.