Infofinanciar > Info > Pensionarii români primesc vești bune! Marius Budăi anunță lucruri sigure despre pensii
Info

Pensionarii români primesc vești bune! Marius Budăi anunță lucruri sigure despre pensii

buget; Sursă foto: em360.ro
Sursa: em360.ro

Cinci milioane de pensii urmează să fie recalculate, potrivit pachetului de legi înaintat de PSD. Ministrul Muncii, Marius Budăi a explicat că nicio pensie nu va suferi scăderi, după ce se va introduce noua formula de calcul a pensiilor.

Decizia nu este încă finală

Noua formula de calcul a pensiilor ar urma să uniformizeze sistemul pe pensii din România: inechitățile între cetățenii care au ieșit în baza unor legi diferite, între bărbați și femei dar și diferențele între indicii de corecție ar putea fi rezolvate.

„Am urmărit, împreună cu colegii mei, două aspecte extrem de importante pentru aceste propuneri pe care le-am înaintat şi le vom discuta în continuare. În primul rând, rezolvarea inechităţilor, după care nicio pensie să nu scadă în urma recalculării spune Ministrul Budăi, într-o declarație pentru România TV.

Ministrul Muncii a adăugat faptul că este necesar să se țină cont de impactul bugetar pe care această schimbare poate să o aibă asupra economiei țării, deoarece o modificare de acest tip poate fi realizată doar printr-o decizie ce urmează să aibă urmări asupra situației bugetare.

Perioada în care recalcularea pensiilor va începe este momentan incertă, deoarece aspectele ce privesc modificările bugetare trebuie analizate alături de experții de la  Banca Mondială și Ministerul de Finanțe. Aceste analize urmează să facă procesul ulterior de recalculare mai rapid, în momentul în care se ajunge la o decizie a reprezentanților.

Marius Budăi a refuzat să dea mai multe detalii referitoare la formula de calcul, în acest moment, ,,Trebuie să ţinem cont de evoluţia economică şi de evoluţia cifrelor în România şi bineînţeles să ţinem cont că nu suntem într-o perioadă tocmai stabilă din punct de vedere macro-economic la nivel Mondial”.

Modificarea privește și pensile speciale

Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat vineri, 31 martie, că spera ca jalonul din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ce privește decizia cu privire la pensile speciale să fie îndeplinit în timp util ,, la Camera Deputaţilor există dezbateri. Vom modifica şi vom discuta cu Comisia, astfel încât să îndeplinim jalonul”.

Dezbaterile din Camera Deputaților vor începe, iar Ministrul Muncii strânge în continuare opinii de la miniștrii de resort, care vor fi afectați de legea ce privește pensile speciale.

Ciolacu a declarat că o ,,abordare corectă” în PNRR putea fi o adoptare împreună a legilor salarizării, pensiilor și pensiilor speciale.

Unul dintre amendamentele înaintate și propuse de senatorii PSD și PNL este eliminarea textului de lege care permitea magistraților CSM să primească pensie de serviciu după doar un singur mandat. Alte amendamente prospuse de senatori sunt și aplicarea unui impozit de 15 procente pentru necontributivitate a pensiilor speciale și opțiunea de a beneficia de o singură pensie de serviciu.

Eliminarea a cinci sporuri din pensile speciale ale militarilor și indexarea acestui tip de pensie cu rata media anuală a inflației se găsesc de asemenea pe lista ce urmează sa fie eliminată din textul de lege, propus de PNL și PSD.

Pachetul de legi ce privește modificările pensiilor speciale ar urma să afecteze șase categorii: ,,corpul diplomatic şi consular, funcţionarii publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, procurori şi judecători, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul Curţii de Conturi”.