Info

Virgil Andrei, colaboratorul unei invenții extraordinare! Frunze artificiale care produc combustibil

roman-cambridge sursa foto antena3
sursa foto antena3

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au dezvoltat frunze artificiale plutitoare care generează combustibili curați din lumina soarelui și apă. Aceștia speră că invenția ar putea funcționa în cele din urmă la scară largă pe mare.

Cercetătorii au proiectat dispozitive ultra-subțiri și flexibile, care se inspiră din fotosinteză – procesul prin care plantele transformă lumina soarelui în hrană. Deoarece dispozitivele autonome și cu costuri reduse sunt suficient de ușoare pentru a pluti, ele ar putea fi folosite pentru a genera o alternativă durabilă la benzină, fără a ocupa spațiu pe uscat. Testele în aer liber ale frunzelor ușoare pe râul Cam au arătat că acestea pot transforma lumina solară în combustibili la fel de eficient ca și frunzele plantelor.

„Frunzele artificiale ar putea reduce substanțial costul producției de combustibil sustenabil, dar, deoarece sunt grele și fragile, sunt dificil de produs la scară largă și de transportat”, a declarat Dr. Virgil Andrei de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied de la Cambridge. Echipa a folosit oxizi metalici și materiale cu peliculă subțire cunoscute sub numele de perovskite, care pot fi acoperite pe folii flexibile de plastic și metal. Dispozitivele au fost acoperite cu straturi subțiri de un micrometru, pe bază de carbon hidrofug, care au împiedicat degradarea umezelii. Au obținut un dispozitiv care nu numai că funcționează, dar arată și ca o frunză reală.

Avantajele celor mai multe tehnologii

„Acest studiu demonstrează că frunzele artificiale sunt compatibile cu tehnicile moderne de fabricare, reprezentând un prim pas spre automatizarea și extinderea producției de combustibil solar”, a declarat Andrei. „Aceste frunze combină avantajele celor mai multe tehnologii de combustibil solar, deoarece ating greutatea redusă a suspensiilor de pulbere și performanța ridicată a sistemelor cu fir”, potrivit Splash.

Testele efectuate pe noile frunze artificiale au arătat că acestea pot descompune apa în hidrogen și oxigen sau pot reduce CO2 în gaz de sinteză. Deși vor trebui aduse îmbunătățiri suplimentare înainte ca acestea să fie pregătite pentru aplicații comerciale, cercetătorii spun că această evoluție deschide noi căi întregi în activitatea lor.

În acest studiu, noi demonstrăm că putem fabrică frunze artificiale subţiri, uşoare şi flexibile. Aceste frunze folosesc de 15 ori mai puţin material faţă de tehnologiile convenţionale, care aduce avantaje economice şi ecologice. În plus, panourile pot pluti pe suprafaţă apei ca o frunză de lotus, ceea ce înseamnă că nu concurăm cu agricultură sau terenul de locuit”, a mai declarat Virgil Andrei pe Twitter. 

„Am vrut să vedem cât de mult putem reduce materialele pe care le folosesc aceste dispozitive, fără a le afecta performanţa”, a spus Reisner care a condus cercetarea.