Infofinanciar > Lumea la zi > Inflația din SUA se atenuează. Prețurile de bază înregistrează cea mai mică creștere din 2021 încoace
Lumea la zi

Inflația din SUA se atenuează. Prețurile de bază înregistrează cea mai mică creștere din 2021 încoace

dolari americani, Sursă foto: Dreamstime.com
Sursa foto dreamstime.com

Inflația din SUA a scăzut ușor în aprilie. A oferit o ușurare investitorilor și Rezervei Federale după ce o serie de date economice de la începutul anului au dezvăluit presiuni persistente asupra prețurilor.

Indicele prețurilor de consum, un indicator al costurilor bunurilor și serviciilor din întreaga economie americană, a crescut cu 3,4% în aprilie față de anul trecut, a anunțat miercuri Departamentul Muncii. Prețurile de bază exclud produsele alimentare și energetice volatile. Acestea au urcat cu 3,6% pe an, cea mai mică creștere din aprilie 2021.

Investitorii au aplaudat raportul, care a fost în conformitate cu așteptările. A urmat trei luni în care inflația a fost mai fermă decât se anticipa.

Se redresează economia SUA

Toți cei trei indici bursieri importanți din SUA au avansat la maxime record. Indicele compozit Nasdaq, puternic în domeniul tehnologiei, a condus detașat cu o creștere de 1,4%. În același timp, S&P 500 a adăugat 1,2%. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 0,9%, sau 350 de puncte.

Randamentul titlurilor de Trezorerie pe 10 ani a scăzut la 4,354%. Atât acțiunile, cât și obligațiunile s-au redresat în luna mai. Au luat avânt după ce datele privind locurile de muncă de la începutul lunii au arătat o răcire a pieței muncii.

Datele privind inflația de miercuri ar trebui să le permită oficialilor de la Fed să respire mai ușor. Sugerează că prețurile și activitatea economică nu se reaccelerează. Un raport separat de miercuri a arătat că vânzările cu amănuntul au fost stabile în aprilie, reafirmând această ipoteză.

„Acesta este un raport foarte reconfortant. Este în concordanță cu viziunea unei aterizări ușoare”, a declarat Erica Groshen, consilier economic principal la Școala de Relații Industriale și de Muncă a Universității Cornell.

De unul singur, citirea de miercuri nu va fi suficientă pentru a schimba calculele oficialilor Fed pentru a stabili dacă și când să înceapă reducerea ratelor, care afectează costurile de împrumut în întreaga economie.

S-ar putea reduce ratele în acest an

Dar a păstrat posibilitatea unor reduceri de rate în cursul acestui an și a liniștit temerile că Fed ar putea fi nevoită să deschidă mai larg ușa pentru o majorare a ratei dobânzii. Președintele Fed, Jerome Powell, a minimizat această perspectivă în declarațiile de marți, fără a o exclude în totalitate.

Majoritatea economiștilor se așteaptă ca Fed să reducă ratele dobânzilor în acest an, dar sunt împărțiți în privința momentului. Deoarece va fi nevoie probabil de încă două rapoarte pentru a consolida încrederea oficialilor că inflația poate reveni la nivelurile scăzute care au prevalat înainte de pandemie, mulți se așteaptă ca Fed să nu fie pregătită să reducă ratele dobânzilor înainte de septembrie.

Milioane de americani încă resimt presiunea prețurilor mai mari. Prețul benzinei a dus la creșterea inflației generale. În același timp, consumatorii au continuat să plătească mai mult pentru locuințe în aprilie. Dar creșterea chiriilor de la an la an a încetinit față de luna precedentă. Acesta este un semn cheie pentru economiști că un important factor de creștere a inflației din ultimii ani se atenuează.

Costurile pentru alimente și vehicule au scăzut, de asemenea, în aprilie față de luna precedentă. Creșterile de prețuri pentru asistența medicală au încetinit. Oficialii Fed au început anul cu optimismul că vor reuși să reducă ratele. Însă o serie de date fierbinți a dat peste cap proiecțiile politice de la Washington până pe Wall Street. Unii economiști și democrați se tem că menținerea ratelor dobânzilor la cel mai ridicat nivel din ultimele peste două decenii ar putea slăbi creșterea numărului de locuri de muncă și ar putea înclina economia într-o recesiune, conform wsj.com.

Previziuni pentru 2024

Oficialii Fed „nu se așteptau să fie un drum lin”, dar datele privind inflația din primul trimestru „au fost mai mari decât cred că se aștepta oricine”, a declarat marți Powell. „Ceea ce ne-a spus acest lucru este că va trebui să avem răbdare și să lăsăm politica restrictivă să își facă treaba”.

Sentimentul consumatorilor americani a virat puternic în jos în luna mai, potrivit rezultatelor preliminare ale unui sondaj al Universității din Michigan, publicate săptămâna trecută. Perspectivele americanilor s-au întunecat în parte din cauza așteptărilor că atât inflația, cât și ratele dobânzilor vor rămâne ridicate, ceea ce va pune presiune asupra bugetelor de zi cu zi ale gospodăriilor și va menține ratele la creditele ipotecare ridicate.

Acea tristețe a inflației a devenit o problemă politică încăpățânată pentru președintele Biden, în ciuda faptului că economia americană este mai puternică decât cea a multor omologi bogați.

„Pentru ca inflația să ajungă în acel culoar de 2% – și în mod fiabil în acel culoar de 2% – este nevoie ca totul să meargă perfect”, a declarat Lara Rhame, economist șef pentru SUA la FS Investments. „Încă nu suntem în acea lume”.

Inflația din SUA

Inflația s-a răcit considerabil în ultimul an. În aprilie 2023, inflația măsurată de IPC a fost de 4,9%. Pentru cele 12 luni anterioare a fost de 8,3%. Dar mulți americani se consolează puțin cu ratele mai blânde ale inflației pe 12 luni. Creșterea prețurilor la orice, de la mașini la mesele la restaurant și locuințe, începând cu 2021, a fost anormal de mare.

În urmă cu doi ani, oficialii Fed erau „foarte îngrijorați de faptul că inflația foarte mare pe care am văzut-o ar putea fi destul de dificil de redus fără o scădere foarte semnificativă a ocupării forței de muncă și… acest lucru nu s-a întâmplat. Acesta este pur și simplu un rezultat extraordinar”, a declarat Powell marți.

Dar oamenii sunt nemulțumiți pentru că prețurile pe care le plătesc sunt ridicate. Totuși, ratele de creștere au încetinit. „Le spui oamenilor «Inflația scade», iar ei se gândesc: «Nu înțeleg asta». Prețul tuturor lucrurilor pe care le cumpăr nu a scăzut’. Și nu se înșală”, a spus Powell.