Infofinanciar > Lumea la zi > Vine în inspecție „la momentul potrivit”! Vladimir Putin va vizita regiunea Donbas
Lumea la zi

Vine în inspecție „la momentul potrivit”! Vladimir Putin va vizita regiunea Donbas

Putin, Sursă foto: CNN
Sursă foto: CNN

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, va păși pe frontul de luptă din Ucraina și va merge în regiunea separatistă Donbas. Acest teritoriu, care este localizat în estul Ucrainei, a fost anexat de Moscova la sfârșitul lunii septembrie.

„La timpul potrivit, desigur, o astfel de vizită va avea loc. Este o regiune a Rusiei”, a mărturisit Peskov.

De altfel, înainte de a avea loc anexarea oficială din 30 septembrie a celor patru teritorii separatiste din Ucraina (Doneţk și Lugansk din est; Herson şi Zaporojie din sud), liderii pro-ruși „plantați” de Kremlin în teritoriu i-au „cerut oficial” lui Vladimir Putin să încorporeze aceste regiuni în Federaţia Rusă, scrie România TV.

N-a mai fost în Ucraina de aproape 10 ani

Președintele rus, Vladimir Putin, nu a mai intrat personal în Ucraina de aproape 10 ani. Ultima sa vizită oficială în acest stat a fost în anul 2013, când s-a întâlnit cu omologul său ucrainean din acea perioadă, Viktor Ianukovich, la Kiev și Sevastopol.

Cu actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, Putin s-a întâlnit pe 9 decembrie 2019 la Paris, în cadrul unei întâlniri la care au mai participat președintele Franței, Emmanuel Macron și fostul Cancelar al Germaniei, Angela Merkel.

Primarul Moscovei a ajuns deja în Donbas

Vineri, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a ajuns pe linia frontului din Donbas, unde a vizitat mai multe teritorii ocupate de trupele ruse.
„Îi ajutăm pe băieții noștri (n.r. – trupele ruse) de pe linia de apărare să echipeze liniile: șanțuri antitanc, tranșee”, a scris primarul Moscovei într-o postare pe pagina sa de Telegram.

Oficialul rus a declarat că aici s-a întâlnit atât cu muncitori în construcții cât și cu personalul militar, inclusiv cu soldații mobilizați din capitala Federației Ruse. De altfel, Sobyanin a realizat mai multe fotografii cu aceștia, care au fost distribuite în spațiul online de publicația Nexta.

„Judecând după fotografii, a făcut câteva poze pentru ca propagandiștii Soloviov și Skabeeva să se mulțumească, a mâncat câteva sandviciuri cu ceai și a plecat să se bucure de o viață de lux la Moscova, iar invadatorii să meargă să moară lângă Bahmut”, au precizat jurnaliștii de la Nexta în mesajul care însoțește fotografiile, scrie ziare.com.

Rușii vor să cucerească Bahmut

În ultimele zile, armata rusă a lansat mai multe atacuri în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk. Teritoriul a devenit o țintă importantă pentru Rusia, care a înregistrat eșecuri pe bandă rulantă în ultimele luni în estul Ucrainei.

Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, numit de Putin, a susținut luni că forțele ruse sunt acum aproape de a înconjura Bahmut.

„Situația din Bahmut rămâne dificilă, dar unitățile noastre, în special unitatea grupului Wagner, avansează cu siguranță”, a mărturisit Pușilin la televiziunea rusă, potrivit Hotnews.