Lumea la zi

Viktor Orban, vizită în Rusia! Premierul participă la funeraliile lui Mihail Gorbaciov

Viktor Orban - sursa foto - jurnalul.ro
sursa foto - jurnalul.ro

Premierul ungar Viktor Orban se va deplasa la Moscova pe 3 septembrie pentru a participa la funeraliile ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, a anunțat biroul său. Orban își va prezenta omagiile și va fi însoțit de o delegație, a precizat secretarul de stat pe Twitter.

Nu există planuri ca Viktor Orban să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin în timpul călătoriei sale la Moscova, a relatat presa rusă, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Din câte știm, el va veni cu avionul doar pentru a-și lua rămas bun de la Gorbaciov. Nu au existat dorințe de întâlniri”, a declarat Peskov pentru agenția de presă de stat RIA Novosti.

Înainte de războiul din Ucraina, Orban a avut o relație strânsă cu Putin, iar Ungaria este singura țară europeană care a crescut livrările de gaze din Rusia de la începutul conflictului. Gorbaciov, care a murit pe 30 august la vârsta de 91 de ani, va fi înmormântat la cimitirul Novodeviciy din Moscova, alături de soția sa, Raisa, după o ceremonie de adio în Sala Stâlpilor a Casei Unirii, care a servit ca loc de desfășurare a funeraliilor de stat încă din perioada sovietică.

Fără onoruri

Putin nu va participa la înmormântare din cauza programului său încărcat de lucru, a precizat Kremlinul.

Moscoviții s-au aliniat sâmbătă în apropierea Kremlinului pentru a-i aduce un omagiu lui Mihail Gorbaciov, fostul lider sovietic care a fost admirat pe scară largă în Occident pentru reformele sale și care a trăit suficient de mult timp pentru a vedea cum conducerea Rusiei a dat înapoi o mare parte din aceste schimbări. Gorbaciov, care a murit marți la vârsta de 91 de ani, urma să fie înmormântat fără onoruri de stat și fără prezența președintelui Vladimir Putin. Cu toate acestea, el a primit o despărțire publică, autoritățile permițându-le rușilor să îi vadă sicriul în impunătoarea Sală a Coloanelor, la vedere de la Kremlin, unde au fost înmormântați și liderii sovietici anteriori.

Purtătorii de pleiadă au ridicat sicriul din lemn al lui Gorbaciov, acoperit cu un steag rusesc tricolor, și l-au așezat în centrul sălii, unde pe fundal se auzea o înregistrare blândă a unei muzici melancolice din filmul „Lista lui Schindler”. Nu a fost o surpriză faptul că Putin, un vechi ofițer de informații al KGB care a numit prăbușirea Uniunii Sovietice o „catastrofă geopolitică”, i-a refuzat lui Gorbaciov onorurile depline ale statului și a declarat că programul său nu îi permite să participe la funeralii. Cu toate acestea, Putin i-a prezentat joi omagiile sale lui Gorbaciov singur, iar Kremlinul a declarat că garda sa de onoare va oferi un „element” de ocazie de stat la funeraliile lui Gorbaciov, care a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru rolul său în încheierea Războiului Rece, potrivit Swiss Info.