Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban trage pe dreapta sancțiunile Uniunii Europene. Lovitură grea pentru Ursula von der Leyen
Lumea la zi

Viktor Orban trage pe dreapta sancțiunile Uniunii Europene. Lovitură grea pentru Ursula von der Leyen

steaguri ue sursă foto unsplash.com

Diplomații Uniunii Europene iau în calcul o opțiune radicală și anume să retragă cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acest lucru se întâmplă deoarece premierul Ungariei, Viktor Orbán, este foarte reticent în ceea ce privește interzicerea petrolul rusesc.

O altă ipoteză care circulă la Bruxelles, este aceea ca alte elemente din cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei să meargă mai departe, cu sprijinul tuturor celor 27 de țări membre.

Însă interzicerea completă a tuturor importurilor de țiței și combustibili rafinați din Rusia ar putea fi pusă deoparte pentru moment, în timp ce se lucrează la un acord de compromis pe care Ungaria îl poate accepta, au declarat diplomați UE, conform Politico.

Schimbarea pachetului de sancțiuni ar decredibiliza UE

Eforturile UE de a contracara războiul lui Vladimir Putin în Ucraina ar suferi un eșec dramatic, cu atât mai mult pentru președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a propus interzicerea totală a tuturor importurilor de petrol rusesc pe 4 mai.

Uniunii Europene îi este extrem de dificil să facă un pas atât de decisiv și să renunțe la energia rusă. Deși la nivel declarativ, oficialii UE doresc să intensifice ofensiva economică împotriva Kremlinului, pentru țările fără ieșire la mare, precum Ungaria și Slovacia, interzicerea petrolului brut va fi dureroasă. Ele se bazează în mare măsură pe aprovizionarea cu petrol rusesc prin conducte.

Comisia a încercat să ajungă la compromisuri cu Orbán, dar până acum guvernul său a declarat că are nevoie de mai mult timp – și potențial de mai mulți bani – înainte de a fi de acord.

„Există într-adevăr o idee care plutește în aer de a împărți pachetul, deoarece suntem de acord asupra a 90% din el, deci de a merge mai departe cu totul, cu excepția interdicției petrolului. Este frustrant faptul că nu putem merge mai departe cu lucrurile asupra cărora s-a convenit. Așa că de ce să nu procedăm așa, să fim pragmatici și apoi să continuăm discuția despre energie?” au declarat surse din Comisia Europeană pentru Politico.

Cu toate acestea, orice diluare a pachetului petrolier ar fi dăunătoare pentru credibilitatea UE, mai ales după ce von der Leyen și alți lideri politici au fost atât de clari în privința faptului că lovirea industriei petroliere a lui Putin este vitală.