Infofinanciar > Lumea la zi > Nici spionajul nu mai e ce-a fost. Care sunt locurile ciudate din care Rusia adună informații
Lumea la zi

Nici spionajul nu mai e ce-a fost. Care sunt locurile ciudate din care Rusia adună informații

FSB
foto: youtube.com

O ciudățenie într-ale spionajului vine din Rusia. Aici, potrivit unui proiect de lege depus la Duma de Stat, FSB vrea să oblige taxiurile să transfere – în timp real – date despre pasageri.

În acest document se cere ca serviciile de taximetrie să fie obligate să furnizeze FSB în timp real un acces la bazele de date ale comenzilor. ”Aceasta este o măsură foarte dificil de pus în aplicare. Însă, asta nu înseamnă că nu este necesară”, a declarat agenţiei de presă RIA Novosti deputatul Adalbi Şhagoşev, un membru al Comitetului pentru Securitate şi Luptă împotriva Corupţiei din cadrul Dumei de Stat.

Informații și securitate națională

Deocamdată, FSB poate să obţină aceste informaţii, dacă depune o cerere oficială la firme, și le vor primi în termenul legal de 30 de zile pentru a răspunde, potrivit preşedintei Consiliului Civil pentru Dezvoltarea Taximetriei în regiunile ruse, Irina Zaripova.

”Mulţi sunt îngroziţi că FSB-ul poate primi oricând, în timp real, informaţii despre pasageri”, declara Irina Zaripova, președintele Consiliului Civil pentru Dezvoltarea Taximetriei în regiunile ruse, postului rus de radio Kommersant FM.

”Însă, atunci când este vorba despre securitatea naţională, foarte adesea există situaţii în care s-a întâmplat ceva, iar agenţii FSB au nevoie să aibă aceste date practic într-o oră, pentru a elucida o crimă sau a o împiedica”, dădea ea asigurări, subliniind că ”nimeni nu va monitoriza aceste date de dimineaţa şi până seara”.

Unii nu prea vor

”Acest lucru depăşeşte limitele. Să fii urmărit împotriva voinţei tale, fără permisiune… Prefer să nu mai folosesc taxiul”, spune o studentă la Economie, Iaşa Aliev, în vârstă de 23 de ani, angajată a serviciului de asistenţă a clienţilor al Yandex. Este ”ciudat”, ”dar cred că chiar şi fără asta ei ştiu deja totul”, afirmă ea.

În numele aceleiași siguranțe naționale, Rusia a sporit restricţiile libertăților publice odată cu ofensiva militară în Ucraina, la 24 februarie. Astfel, a fost blocat accesul la reţelele de socializare Instagram, Facebook şi Twitter şi a dat în judecată grupul Meta, pe care-l acuză de răspândirea unor ”îndemnuri la crimă” împotriva ruşilor.

Rusia şi-a consolidat, de asemenea, aresenalul legislativ care-i permite să pedepsească cu amenzi grele sau cu închisoarea orice persoană găsită vinovată de ”discreditarea” armatei sau de publicarea unor ”informaţii false” despre aceasta.

În plus, recent, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care introduce restricții privind vizele pentru cetățenii țărilor pe care Moscova le consideră „neprietenoase” ca răspuns la sancțiunile impuse Ucrainei. Decretul, suspendă regimul simplificat de eliberare a vizelor al Rusiei cu unele țări ale Uniunii Europene, precum și cu Norvegia, Elveția, Danemarca și Islanda.