Lumea la zi

Viktor Orban se aliază cu un stat din Asia Centrală! Energia nucleară, principalul domeniul de colaborare

sursa foto hungary today
sursa foto hungary today

Premierul Ungariei, Viktor Orban, s-a întâlnit astăzi cu președintele Uzbekistanului la Budapesta, unde au discutat despre relațiile dintre cele două țări, urmând să semneze un acord de cooperare nucleară între Ungaria și Uzbekistan.

Ungaria va semna un parteneriat strategic cu Uzbekistanul în cursul zilei de astăzi, ce are în vedere relațiile bilaterale dintre cele două state, protejarea securității pe fondul războiului din Ucraina, cooperare economică, susținerea educației și, cel mai important, un parteneriat privind energia nucleară.

Viktor Orban și-a găsit un nou aliat în Asia Centrală!

„Este foarte bine pentru noi dacă Estul și Vestul cooperează! Bun venit președintelui Uzbekistanului la Budapesta!”, a scris premierul Viktor Orban pe pagina sa de Facebook.

Ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a anunţat un program nuclear de mare amploare care va fi derulat împreună cu Uzbekistan. Şeful diplomaţiei ungare l-a primit marţi, în biroul său, pe omologul său uzbec, Vladimir Norov. După această întâlnire cei doi miniştri de externe au susţinut o conferinţă de presă.

Acordul de cooperare va fi semnat în cursul zilei de premierul Viktor Orbán şi de preşedintele Șavkat Mirziyoyev. Situaţia stabilă din Asia Centrală are o importanţă majoră din punctul de vedere al securităţii Europei, astfel că şi Ungaria acordă o atenţie deosebită acestei regiuni, a declarat ministrul ungar de externe la conferinţa de presă susţinută alături de omologul său uzbec, potrivit Vilaggazdasag. Magyar Hirlpap.

Cu acest prilej, Péter Szijjártó a anunţat că Ungaria va semna un parteneriat strategic cu Uzbekistan, al cărui principal punct este cooperarea nucleară. Acest parteneriat va consta din trei piloni importanți: tehnologic, educațional și energetic.

Ca parte a acordului, Ungaria va primi de la Uzbekistan mai multe materii prime, în principal uraniu, importante din punctul de vedere al energiei nucleare, în timp ce printre studenții uzbeci care studiază la universitățile ungare cu burse, va fi un număr semnificativ de studenți care vor participa la formarea în inginerie nucleară.

Péter Szijjártó a mai menţionat că în cursul zilei diferite ministere vor semna alte 16 acorduri bilaterale. La rândul său, Vladimir Norov a considerat ca fiind favorabilă relaţia dintre cele două părţi şi a menţionat că în acest an s-a întâlnit pentru a treia oară cu omologul său ungar. Ministrul de externe al Uzbekistanului a salutat faptul că partea ungară manifestă deschidere pentru cooperare.

Punctele cheie ale discuției

Anterior, şi Katalin Novák, preşedintele Ungariei, avusese o întâlnire cu preşedintele uzbec. La întâlnirea lor, au convenit asupra următoarelor aspecte, conform Magyar Hirlpap:

-Pacea şi securitatea au o importanţă majoră pentru ambele ţări. În vecinătatea Uzbekistanului, respectiv în Afganistan de ani de zile nu este pace, iar acum este război şi în vecinătatea Ungariei.

-Ungaria este centrul cooperării economice între Est şi Vest. Uzbekistan şi Ungaria vor consolida relaţiile lor, în special în domeniile energiei, finanțelor şi industriei sănătăţii.

-Garanţia viitorului celor două naţiuni este familia. Cele două ţări vor face totul pentru sprijinirea părinţilor care cresc copiii.

-Preşedintele uzbec a anunțat că intenționează să deschidă o ambasadă la Budapesta.

-Șavkat Mirziyoyev l-a invitat pe șeful statului ungar în Uzbekistan, invitaţie care a fost acceptată cu mulţumiri de Katalin Novák. „Vom continua în curând la Tașkent”, a subliniat președintele ungar.

Uzbekistanul, al șaptelea mare producător de uraniu din lume, construiește o nouă centrală nucleară care va fi finalizată până la sfârșitul deceniului, iar designul sistemului de răcire se bazează pe un brevet maghiar, a declarat Szijjártó.

În legătură cu modernizarea sistemului de învățământ superior din Uzbekistan, Universitatea din Debrecen a fost de acord să înființeze un campus în această țară, a spus el, adăugând că Universitatea Maghiară de Agricultură participă la transformarea științifică a învățământului superior agricol uzbec.

Între timp, Eximbank oferă o linie de credit de 100 de milioane de dolari americani pentru a susține dezvoltarea legăturilor dintre Ungaria și Uzbekistan, relatează Hungary Today.