Infofinanciar > Lumea la zi > Ungaria „luptă anticorupție” pentru a primi banii europeni din PNRR! Guvernul maghiar adoptă noi reforme ale statului de drept
Lumea la zi

Ungaria „luptă anticorupție” pentru a primi banii europeni din PNRR! Guvernul maghiar adoptă noi reforme ale statului de drept

Viktor Orban, Sursă foto: dailysabah.com
Sursă foto: dailysabah.com

Parlamentul Ungariei a decis să adopte în cursul zilei de luni două amendamente, prin care să intensifice lupta statului cu corupția și, de asemenea, să întărească statul de drept din Ungaria. Prin aceste modificări aduse legii, oficialii maghiari urmăresc deblocarea fondurilor europene în valoare de 5,8 miliarde de euro, ce ar putea fi accesate prin PNRR. În acest moment, Comisia Europeană nu permite livrarea acestor bani către statul maghiar, deoarece acesta în ultimii ani nu a încercat să reformeze legile justiției, care sunt foarte permisive și chiar încurajează fărădelegile.

Primul text de lege le va permite cetăţenilor să depună plângere în faţa instanţelor de judecată dacă ei consideră că Parchetul a pus capăt în mod arbitrar unei anchete pentru corupţie. Amendamentul a primit 136 de voturi pentru, şapte voturi împotrivă şi 14 abţineri. Această măsură oferă o plajă mai mare de drepturi pe care le au cetățenii, în raport cu puterea judecătorească.

Al doilea text vizează ameliorarea dezbaterii publice, în contextul în care majoritatea legilor sunt în prezent adoptate fără o consultare prealabilă. Astfel, s-ar creiona o transparență a procesului legislativ.

În plus, Parlamentul din Ungaria a transmis că va fi creată marți o „autoritate independentă”, care va gestiona mult mai atent utilizarea fondurilor europene provenite prin PNRR, scriu cei de la Digi 24.

Corupția în Ungaria a atins cote uriașe

Autoritățile maghiare au fost acuzate în mai multe rânduri de liderii europeni că aceștia au contribuit decisiv la slăbirea statuluide drept și, implicit, la creșterea numărului de cazuri de corupție din această țară. Totodată, Guvernul de la Budapesta este suspectat că ar folosi banii europeni pentru a-și îmbogăți membrii de cabinet, dar și pe apropiații acestora.

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), printr-o anchetă desfășurată la nivelul instituției, a dovedit că tatăl și ginerele lui Viktor Orban au beneficiat de sute de milioane de euro din bani europeni. De asemenea, OLAF a predate dosarele Parchetelor naționale, întrucât această instituție nu are dreptul de a pune sub acuzare pe cineva. Însă, Parchetul din Ungaria, aflat sub controlul total al lui Viktor Orban, a blocat toate dosarele care vizează familia acestuia și fraudele cu fonduri europene.

Astfel că, în luna septembrie, Comisia Europeană i-a blocat Ungariei 7,5 miliarde euro. Însă, oficialii maghiari au promis că vor adopta nu mai puțin de 17 măsuri cheie, prin care vor remedia „neregulile și carențele” din sistemul de justiție.

Comisia Europeană nu au oferit niciodată undă verde planului Ungariei (fiind singura țară din cadrul Uniunii Europene), din cauza acelorlași motive legate de nerespectarea statului de drept.