Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban rămâne la putere! Partidul FIDESZ ar câștiga 75% din mandatele pentru Parlamentul European în cazul unor alegeri
Lumea la zi

Viktor Orban rămâne la putere! Partidul FIDESZ ar câștiga 75% din mandatele pentru Parlamentul European în cazul unor alegeri

Orban, Sursă foto: Curs De Guvernare
Viktor Orban, premierul Ungariei, Sursă foto: Curs De Guvernare

Sondajul de opinie al Institutului ungar „Nézőpont” arată că partidul condus de premierul Ungariei, Viktor Orban, FIDESZ, ar câștiga nu mai puțin de 56% din mandate, asta  în cazul în care s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul European în această duminică. Însă, luând în calcul eliminarea partidelor de opoziție mici, ar însemna că partidul aflat la guvernare ar câștiga 75% din mandate.

Sondajul a mai arătat că nivelul competiției dintre partidele din mediul politic maghiar a rămas, în mare măsură, neschimbat din toamna anului 2022.

Cum arată topul

Conform cercetării institutului „Nézőpont”, mai mult de 50% dintre respondenți au declarat că au intenția de a participa la acest scrutin. Dintre aceștia, 56% ar vota cu partidul lui Viktor Orban, FIDESZ-KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat), în timp ce 14% ar opta pentru Coaliţia Democratică (DK), care se clasează pe locul al doilea.

În privința celorlalte partide din Ungaria, potrivit sondajului, procentele stau așa: Partidul Momentum – 6% din voturi și Patria Noastră – 6%.

Dacă aceste procente s-ar reflecta și la alegeri, atunci asta ar însemna că DK primește trei mandate, iar Momentum și Patria Noastră câte un singur mandat din totalul celor 21 care pot fi alocate, scriu cei de la G4Media.

Conform datelor sondajului de opinie, toate celelalte partide prezente în mediul politic din Ungaria nu ar atinge pragul electoral de 5%. Cumulat, această suită de formațiuni politice ar fi votate de 18% dintre respondenți. Din acest procent, 14% s-ar îndrepta către partidele de pe lista comună de stânga din 2022, în timp ce 4% către partidul satiric „Câinele cu două cozi”.

FIDESZ este pe val

FIDESZ ar putea câștiga 16 mandate (din totalul celor 21 alocate), cu trei mai multe decât în ​​2019, luând în calcul procentele survenite în urma sondajului de opinie.

Însă, reprezentanții institutului susțin că această situație s-ar putea schimba dacă principalele partide de opoziție, DK și Momentum, vor reuși să atragă alegători din partidele cu un rezultat sub pragul electoral.

De asemenea, până vor avea loc alegerile în Ungaria pentru Parlamentul European și cele locale din 2024, adică peste 500 de zile, cei de la institutul „Nézőpont” spun că vor exista mai multe modificări în peisajul politic, mai ales în ceea ce privește acordurile partidelor de stânga.

Institutul analizează de fiecare dată preferințele cetăţenilor ungari într-un ipotetic alegeri „în această duminică”. Prin această formulă, experții vor să descopere și să cerceteze preferințele de partid în rândul celor care au promis că vor participa la alegerile parlamentare.

Astfel, la începutul anului 2023, potrivit sondajului de opinie, în topul preferințelor maghiarilor în materie de partide se numără FIDESZ, care se clasează pe primul loc cu 48%, în timp ce Coaliţia Democratică îşi menţine poziţia de lider printre fostele partide ale coaliţiei de stânga, fiind pe locul al doilea.

Formaţiunea Patria Noastră se clasează pe locul al treilea în topul celor mai puternice partide şi este, în acelaşi timp, a doua cea mai puternică forță de opoziție.