Lumea la zi

Europa, implicată în războiul din Ucraina „până la brâu”! Avertismentul făcut de premierul Ungariei, Viktor Orban

Viktor Orban, Sursă foto: BZI
Sursă foto: BZI

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a susținut că statele Uniunii Europene sunt implicate deja „până la brâu” în războiul militar dintre Rusia și Ucraina. Oficialul de la Budapesta a explicat că ajutorul oferit de administrațiile „bătrânului continent” regimului de la Kiev, pentru a face față ofensivei lui Putin, denotă o participare directă în conflict.

„O mare parte din Europa este deja implicată în acest război. S-au lăsat atrași în război. Cei care transportă arme sunt parte din război. Cel puțin până la glezne. Cei care antrenează soldații uneia dintre părți sunt băgați în asta până la genunchi. Aceia care nu doar antrenează soldați, dar oferă ajutor operațional… Cei care antrenează trupe sunt legați de acest război”, a avertizat Orban.

Speră ca situația să nu degenereze

Oficialul maghiar a mai evidențiat în discursul său ajutoarele financiare pe care UE le-a acordat Ucrainei până în acest punct al războiului. De asemenea, Orban a susținut că speră ca Ungaria să nu fie atrasă indirect în conflictul militar.

„Dacă pentru un an întreg una dintre tabere este finanțată… Nu doar cheltuielile militare, dar și cele guvernamentale. Așa cum face Uniunea Europeană cu 18 miliarde de euro. Asta înseamnă că ești în război până la brâu. Sper din suflet ca Europa să nu se bage în treaba asta până la gât. Ungaria a reușit să stea deoparte complet de toate astea. Și am reușit să facem asta în ciuda presiunii internaționale”, a mai spus premierul Ungariei, scriu cei de la Digi24.

De asemenea, Viktor Orban a subliniat că Ucraina și Rusia trebuie să încheie acest război prin semnarea unui tratat de pace: „Punctul nostru de vedere este că un armistițiu trebuie semnat imediat. Trebuie să avem de îndată negocieri de pace și trebuie să găsim pacea”, a conchis premierul Ungariei.

Anul 2023 va fi unul complicat pentru UE

La sfârșitul anului 2022, Viktor Orban a avertizat că anul 2023 va fi „o provocare pentru aproape toate țările europene de a evita o încetinire economică sau o recesiune care să rezulte direct din război și din participarea europeană la război, numită sancțiuni”, scrie România Liberă.

Oficialul maghiar a mai adăugat la acea vreme că, dacă ar fi fost după Budapesta, nu ar fi existat o politică de sancțiuni împotriva Rusiei. De altfel, Orban a precizat că nu va susține adoptarea niciunui pachet de sancțiuni suplimentare împotriva acestei țări în viitor.

Ungaria, în topul inflației din UE

Politica anti-sancțiuni a lui Orban vine în contextul în care țara sa a înregistrat în anul 2022 una dintre cele mai mari rate ale inflației din Europa. Potrivit rapoartelor financiare, Ungaria a avut o rată a inflației de peste 22%.

„Nu este în interesul nostru să împărțim permanent economiile europeană și rusă în două, așa că încercăm să salvăm ceea ce poate fi salvat din cooperarea noastră economică cu rușii”, a mai spus Viktor Orban.