Infofinanciar > Info > Susținere din toate părțile pentru aderarea României la Schengen. Ministrul Justiției din Ungaria laudă paza granițelor
Info

Susținere din toate părțile pentru aderarea României la Schengen. Ministrul Justiției din Ungaria laudă paza granițelor

Varga Judit Sursa foto Hungary Today
Varga Judit, ministrul de Justiție al Ungariei, Sursa foto: Hungary Today

Aflată într-o localitate din Harghita, Varga Judit, ministrul de Justiție din Ungaria a ținut un discurs în care a lăudat „treaba extraordinară” care este făcută de România în ceea ce privște paza granițelor. De asemenea, aceasta a susținut faptul că statul român ar fi meritat să intre în Schengen.

„Ungaria, anul trecut, a oprit peste 260 de tentative de trecere frauduloasă a graniţelor şi dacă ar veni presiunea şi din partea României, atunci nu am putea face faţă. România face o treabă extraordinară în ceea ce priveşte paza graniţelor şi din acest motiv poziţia Guvernului Ungariei este că România ar fi meritat aderarea la Schengen. Începe un nou an, noi oportunităţi şi Ungaria este deschisă către un dialog pragmatic”, a declarat Varga Judit.

Parteneriat strategic cu Ungaria

Ministrul de Justiție nu a ocolit nici subiectul războiului din Ucraina. Astfel, Varga Judit a vorbit despre un parteneriat strategic dintre România și Ungaria pentru a rezolva problema migrației, criza economică și criza energetică.

„Trebuie să căutăm şi să găsim acele puncte de conexiune în aceste vremuri grele şi pline de provocări. Din partea Guvernului Ungariei şi (a Guvernului – n. red.) României există o necesitate foarte puternică de a exista un parteneriat strategic. Acesta poate fi avantajos pentru ambele părţi în rezolvarea celor trei mari provocări: adică provocarea economică, siguranţa energetică şi migraţia. Am văzut că Bruxelles-ul nu a gestionat bine nu numai problemele economice, ci şi problema energetică a fost gestionată prost şi astfel a dus Europa într-o criză economică. Şi în această umbră a recesiunii, totuşi relaţiile comerciale au doborât recorduri între cele două ţări”, a declarat acesta, conform adevarul.com.

Maghiarii din România trebuie să-și păstreze identitatea

Varga Judit le-a vorbit deschis maghiarilor din România și le-a spus să-și păstreze cultura și tradițiile, dar și să susțină viitorul maghiar al Ardealului.

„Deşi ne despart 670 de kilometri şi aici pot spune doar că, pentru noi, pentru Guvernul Ungariei, cel mai important este ca dumneavoastră să vă puteţi păstra identitatea maghiară, îmbogăţindu-vă, astfel, comunitatea, care este o comoară valoroasă pentru toată Europa şi pentru maghiarii din toată lumea este o mândrie. Şi în credinţa noastră naţională spunem că, noi, maghiarii, suntem mândri că prin lupta seculară am îmbogăţit această valoare europeană. Soarta comună ne arată obiective comune. Dumneavoastră trebuie să păstraţi cultura, tradiţiile şi să asiguraţi viitorul maghiar al Ardealului. Nu este o sarcină uşoară, dar Dumnezeu, în luptele cele mai grele, trimite cei mai buni războinici”, a spus aceasta.