Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban, discuții cu Vladimir Putin: „Mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România”
Lumea la zi

Viktor Orban, discuții cu Vladimir Putin: „Mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România”

Viktor Orban înconjurat de soldați
Credit imagine: Hungary Today

Viktor Orban a fost intervievat de publicația elvețiană Weltwoche, unde și-a prezentat punctele de vedere asupra războiului din Ucraina. El a reiterat și că Ungaria nu se implică în acest conflict militar, deși este „târâtă în război”.

Prim-ministrul Ungariei se teme totodată de izbucnirea unei conflagrații mondiale dacă Rusia și Ucraina nu ajung la pace.

Rusia și Ucraina, în impas

„Este un impas care poate uşor degenera într-un război mondial”, a spus Orban. El și-a argumentat punctul de vedere prin faptul că Rusia este o putere nucleară „de 140 de milioane de locuitori”, invocând deci și avantajul numeric. Pe de altă parte, el susține că Putin nu are cum să facă față unei puteri de calibrul NATO.

Ce i-a dezvăluit Putin lui Orban

Viktor Orban susține că întrevederea pe care a avut-o cu Putin cu două săptămâni înainte ca războiul ruso-ucrainean să izbucnească a dezvăluit atitudinile liderului rus. Conform premierului ungar, Vladimir Putin „nu avea nicio problemă cu aderarea Ungariei la NATO, ci doar cu a Ucrainei şi Georgiei”.

Mai mult decât atât, „Putin mi-a spus că problema lui o reprezintă bazele americane de rachete din Polonia şi România şi posibila extindere a NATO în Ucraina şi Georgia pentru a staţiona arme pe teritoriul lor. De asemenea, americanii s-au retras din acorduri importante de dezarmare. Înţeleg ce a spus Putin. Nu accept ce a făcut”, a conchis Orban. El a prezentat puterea Occidentului de peste ocean drept o amenințare.

Totodată, este de părere că înfrângerea Rusiei în război „ar fi un şoc geopolitic, un potenţial seism global, mult mai rău decât colapsul fostei Iugoslavii”.

Ce soluții vede Orban

Omul politic maghiar consideră că „soluţia ar fi o NATO europeană”, care ar putea asigura pacea. În același timp, este de părere că „Occidentul şi-a pierdut capacitatea de a uni lumea pentru o cauză (…) Deciziile luate la Bruxelles (în ce priveşte Ucraina) reflectă mai mult interese americane decât europene”, a declarat el, raportează digi24.ro.

Conform lui, politica Ungariei „arată o alternativă, în cazul în care prietenii şi aliaţii noştri decid să renunţe la atitudinea lor pro-război”.

Prim-ministrul nu și-a ascuns sentimentele negative față de guvernarea democrată din America. În plus, își dorește Donald Trump să se afle din nou la Biroul Oval, el fiind cel „care ar fi reuşit probabil să medieze pacea în câteva săptămâni”.

Criticile sale la adresea guvernării Biden continuă astfel: „Conducerea democrată nu recunoaşte Ungaria ca o ţară de succes şi protectoare a apărării la porţile continentului. Aşa încât aşteptăm cu nerăbdare să revină la putere prietenii noştri republicani”.