Infofinanciar > Lumea la zi > Viktor Orban cere ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. „Economia Europei ar putea fi salvată de la recesiune!”
Lumea la zi

Viktor Orban cere ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. „Economia Europei ar putea fi salvată de la recesiune!”

viktor orban sursa observator
sursa foto observator

Viktor Orban a susținut că războiul Rusiei în Ucraina „nu mai este unul local, ci s-a transformat într-un război economic global”. La o reuniune a grupului parlamentar Fidesz-KDNP, Orban le-a cerut oamenilor politici prezenți să facă tot ce este necesar pentru ridicarea sancțiunilor impuse de Europa Rusiei, până la finele anului.

Potrivit publicației maghiare Magyar Nemzet, prim-ministrul Viktor Orban a declarat: „Astăzi deja este clar pentru toată lumea că trebuie să ne aşteptăm la prelungirea conflictului şi că trebuie să ne pregătim pentru continuarea acestui război din vecinătatea noastră atât în acest an, cât şi anul viitor”. În viziunea sa, „acesta este motivul pentru care securitatea şi protecţia suveranităţii economice şi naţionale a Ungariei au devenit mai importante ca niciodată, acesta fiind şi motivul înfiinţării fondului pentru apărare. Soldaţii au fost retraşi de la protecţia frontierelor şi au fost create unităţi de grăniceri” – a relatat premierul, insistând că este nevoie de mai mulţi soldaţi pregătiți să apere țara, conform Flux24.

Orban susține că ridicarea sancțiunilor poate salva Europa

Magyar Nemzet l-a citat pe Orban spunând că„ sancțiunile UE au dus la creșterea prețurilor la gaze și a inflației, iar dacă aceste măsuri ar fi eliminate, prețurile la gaze ar scădea imediat cu 50%, iar inflația ar scădea și ea.Fără sancțiuni, Europa și-ar putea recăpăta puterea și ar putea evita o recesiune iminentă”, a declarat Orban, reiterând poziția sa anterioară potrivit căreia sancțiunile afectează mai mult Europa decât Rusia.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Zoltan Kovacs, a confirmat comentariile într-un răspuns transmis prin e-mail către Reuters: „Orban, un critic aspru al sancțiunilor UE împotriva Moscovei pentru invazia acesteia în Ucraina, a făcut aceste remarci în cadrul unei reuniuni cu ușile închise a membrilor partidului său miercuri, înainte de începerea sezonului politic de toamnă.”.

În ciuda sancțiunilor severe pe care Uniunea Europeană le-a impus Rusiei din cauza invaziei Ucrainei, Viktor Orban are în continuare legături extrem de strânse cu guvernul lui Vladimir Putin. Pe fondul deciziei președintelui rus de a activa mobilizarea parțială a rezerviștilor, miniștrii de externe din țările Uniunii Europene au luat în considerare aplicarea de noi sancțiuni împotriva Rusiei. Aflat la New York pentru reuniunea Adunării Generale a ONU, Josep Borrell Fontelles, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, a declarat: „Vom analiza noi măsuri restrictive și le vom stabili”.