Lumea la zi

Bloomberg: Inflația în zona euro poate depăși obiectivul BCE. Recesiunea este inevitabilă

BCE Sursa foto Economica.net
Sursa foto: Economica.net

La momentul actual, riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai înalt nivel de la anul 2020, anul pandemic încoace. Acest lucru s-a produs pe fondul crizei energetice din această iarnă care va duce automat la o diminuare a activității economice.

În prezent, există probabilitatea de 80% pentru contracție economică pe primele două trimestre ale anului curent. În sondajul realizat anterior, economiștii au spus că posibilitatea unei recesiuni este de doar 60%.

Germania, cel mai expus stat din Europa la recesiune

Germania este cea mai mare economie a Europei. De asemenea, aceasta este și cea mai expusă țară în ceea ce privește livrarea gazelor din Rusia. În momentul în care, Putin a decis sistarea livrării gazelor către teritoriul european prin intermediul Nord Stream 1, Germania a fost afectată direct. Din cel de-al treilea trimestru, statul poate intra în proces de contracție.

Mai multe gospodării și companii din Europa se pregătesc pentru o posibilă raționalizare a energiei.

Nici sectorul business nu arată mai bine întrucât acesta a început să se contracte încă din luna iulie. Există extrem de puține semnale de îmbunătățire pe termen scurt.

În ultimele trei luni ale anului, este de așteptat ca inflația să ajungă la o valoarea de 9,6%. Acest nivel ar fi de cinci ori mai mare decât cel pus de Banca Centrală Europeană. Economiștii intervievați de la  Bloomberg sunt de părere că inflația se va apropia de valoarea enunțată de oficialii europeni de 2% tocmai în anul 2024.

Economia europeană este în declin

Economia zonei euro este posibil ca să stagneze, dar nu se va contracta. A fost tras un semnal de alarmă în ceea ce privește creșterea economică și prognoza asupra inflației în această regiune.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene a spus că majorarea dobânzilor s-a produs pentru a ține sub control creșterea prețurilor. Economiștii sunt de părere că timpul deja a expirat în ceea ce privește adoptarea unor astfel de decizii.

Aceștia se așteaptă ca Banca Centrala Europeană să oprească mult mai devreme acest proces de creștere a costului creditului. Acest lucru se va produce după ce dobânda de referință va ajunge la 2% până în luna februarie a anului viitor. Se așteaptă o creștere cu 75 de puncte de bază la următoarea reuniune de politică monetară a BCE.

Philip Lane, economistul-șef al BCE a transmis faptul că această creștere a dobânzilor este una adecvată. Următoarele majorări este posibil să fi mai mici decât cele care au fost adoptate deja. Alți oficiali ai băncii au spus că nu este exclusă o majorare a costului creditului la 75%.